Zdieľanie

Zdravie: Stanice v Bratislave a Nitre zachytili prvý peľ hrabu a duba Banská Bystrica 22. marca (TASR) – Peľová sezóna liesky a jelše pokračuje už len v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 29.03.2024 categoryDenné správy commentsČítané 190x

Banská Bystrica 22. marca (TASR) – Peľová sezóna liesky a jelše pokračuje už len v chladných oblastiach severného Slovenska, kde môže ešte dosiahnuť alergiologicky významné koncentrácie v ovzduší. Na ostatnom území sa už pomaly končí. V súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou to konštatovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
V uplynulom týždni na celom území Slovenska dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Najvyššiu dennú koncentráciu zaznamenali v Banskej Bystrici a v Žiline. Monitorovacie stanice v Bratislave a Nitre zachytili prvý peľ hrabu a duba. Peľ jaseňa v ovzduší sa vyskytoval na celom území, rovnako ako topoľa, vŕby a brestu.
"Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahne vyššie denné koncentrácie na strednom, severnom a východnom Slovensku. Na tomto území očakávame aj výraznejší nárast denných koncentrácií peľu jaseňa a topoľa. Rozširuje sa druhové spektrum kvitnúcich drevín o peľ hrabu a duba, ktorých denné hladiny môžu výraznejšie stúpnuť najmä v teplejších oblastiach Slovenska," informovala Lafférsová.


ekc nik

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama