Zdieľanie

Zdravie: Projekt ŽSK Zdravie pod kontrolou predstavili v šiestich obciach Žilina 26. mája (TASR) – Na kardiovaskulárne ochorenia, onkologické ochorenia, duševné zdravie, prvú pomoc a ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 27.04.2024 categoryDenné správy commentsČítané 176x

Žilina 26. mája (TASR) – Na kardiovaskulárne ochorenia, onkologické ochorenia, duševné zdravie, prvú pomoc a zubnú starostlivosť sa zameral pilotný projekt odboru zdravotníctva Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Zdravie pod kontrolou. Podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej ho v uplynulých týždňoch predstavili obyvateľom šiestich obcí.
Projekt zorganizoval odbor zdravotníctva v spolupráci s Martinským klubom medikov Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského (UK) a samosprávou. "Cieľom projektu bolo zvýšiť záujem obyvateľov o zdravie, o účasť na preventívnych prehliadkach, povedomie o rozsahu a nároku na preventívne prehliadky. S dlhodobým cieľom najmä znížiť výskyt preventabilných ochorení a odvrátiteľných úmrtí. Verím, že podnietime mladých i starších k väčšej zodpovednosti za svoje zdravie či zdravie blízkych," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvie Pekarčíkovej sa organizátori projektu snažili motivovať laickú verejnosť k zdravému životnému štýlu a zvýšeniu prevencie. "Nielen odovzdávaním teoretických vedomostí, ale aj nácvikom praktických zručností. Najmä pri včasnej diagnostike rakoviny," doplnila.
Účastníci projektu absolvovali zhodnotenie zdravotného stavu spojené s meraním tlaku, cukru, cholesterolu, hodnoty saturácie krvi kyslíkom, ale aj analýzu stavby tela. "K dispozícii bol aj spirometrický test pre vyšetrenie funkčnosti pľúc. V prípade nameraných vyšších hodnôt dostali účastníci odporúčania navštíviť svojho lekára," dodala hovorkyňa ŽSK.


mj pop

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama