Zdieľanie

Zdravie: Nové prípady osýpok nepribudli, od začiatku roka sa potvrdili tri Bratislava 19. marca (TASR) - Na Slovensku od začiatku roka potvrdili tri prípady osýpok. Nové ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 29.03.2024 categoryDenné správy commentsČítané 217x

Bratislava 19. marca (TASR) - Na Slovensku od začiatku roka potvrdili tri prípady osýpok. Nové doposiaľ nepribudli. Ochorenie zaznamenali u detí, ktoré pre ich nízky vek či zdravotné kontraindikácie neboli zaočkované proti osýpkam, mumpsu, ružienke. Pre TASR to uviedla vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Júlia Adamčíková.
"Vzhľadom na pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike na krajskej či okresnej úrovni pod 95 percent (kolektívna imunita) nemôžeme vylúčiť zavlečenie a šírenie osýpok na našom území. Na Slovensku môžu vznikať malé ohniská nákaz," priblížila.
Vysvetlila, že osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré sa medzi neočkovanými veľmi ľahko šíri. Najúčinnejšou prevenciou je podľa nej očkovanie. "Nezaočkované dieťa môže ochorieť na mnohé závažné infekčné choroby a je vystavené vysokému riziku poškodenia zdravia. Očkovanie je významné a prospešné nielen v oblasti ochrany verejného zdravia, ale aj ochrany zdravia jednotlivca," povedala.
ÚVZ má k téme pravidelného povinného aj dobrovoľného očkovania i samostatný web www.ockovaniechrani.sk. "Prostredníctvom neho nám chodia otázky od rodičov a odpovedáme im naspäť," ozrejmila Adamčíková. Poradenstvo podľa nej poskytujú tiež regionálne úrady verejného zdravotníctva. Poukázala, že pozitívne vnímanie očkovania sa snažia podporiť aj iní odborníci, napríklad pediatri, zdravotnícki pracovníci z praxe alebo vedeckí pracovníci.



akb ima

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama