Zdieľanie

SaS kritizuje vedenie MZ za nečinnosť, niektoré zámery premiéra však víta (2) Bratislava 15. apríla (TASR) - Opozičná strana SaS kritizuje súčasné vedenie rezortu zdravotníctva za nečinnosť. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.04.2024 categoryDenné správy commentsČítané 105x

Bratislava 15. apríla (TASR) - Opozičná strana SaS kritizuje súčasné vedenie rezortu zdravotníctva za nečinnosť. Vyčíta mu zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien či ustupovanie koaličnej SNS. Upozornili na to poslanci parlamentu Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS) na pondelkovej tlačovej konferencii. Niektoré zámery, ktoré predstavil premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva, vítajú.
"Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nekoná dostatočne v mnohých témach. Skôr by som sa, naopak, možno opýtal, že ako koná a čo zatiaľ urobila. Zatiaľ sme len navýšili peniaze, ktoré ľudia platia do zdravotníctva a odložili platnosť zákonov alebo účinnosť zákonov o rok. (...) Nerobí sa nič v témach, ako napríklad pediatria," poznamenal Szalay.
Poslanci zároveň poukázali na to, že šéfke rezortu odovzdali návrhy s viac ako 100 opatreniami, ktoré možno okamžite realizovať. "Túto situáciu nevyužila," podotkla Bittó Cigániková. Ministerke vyčítala napríklad, že sa ešte nezaviedla interrupčná tabletka. Poslanci skritizovali aj zmeny v projektovom tíme pri výstavbe novej martinskej nemocnice. Projekt to môže podľa nich ohroziť. Zároveň skritizovali, že vedenie rezortu zdravotníctva ustupuje koaličnej SNS. V tejto súvislosti poukázali napríklad na zrušenie štandardného postupu pre starostlivosť o osoby s transsexualizmom.
SaS zároveň víta viaceré zámery, ktoré v pondelok predstavil premiér. "Musíme oceniť, že Fico prišiel povedať Dolinkovej, čo má robiť," skonštatovala Bittó Cigániková. Politici súhlasia s tým, že nemocnice možno oddlžovať, len ak sa budú robiť systémové opatrenia. Skritizovali, že opatrenia nepredstavili. Treba sa podľa nich rozprávať o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti, dlhovej brzde nemocníc, spoluúčasti pacientov či úprave platov vedenia a zamestnancov. "My sme pripravení im v týchto odvážnych a systémových opatreniach, o ktorých hovoríme roky, pomáhať. Pokiaľ to neurobia, my na ďalšiu schôdzu podáme rad zákonov, ktoré budú práve systémové a mali by byť podmienkou oddlženia," dodala poslankyňa.
Poslanci zároveň ocenili audit zmlúv vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Privítali aj zámer novej nemocnice v Prešove či rokovanie s lekárskymi fakultami o spôsobe prerozdelenia financií. Upozornili aj na potrebu zmeny vzdelávania sestier. Súhlasia tiež s potrebou dialógu s jednotlivými hráčmi v zdravotníctve.
K pondelkovému kontrolnému dňu sa kriticky vyjadril tiež poslanec parlamentu za PS Oskar Dvořák. Pacientom podľa neho nič nepriniesol. "Premiéra vôbec nezaujíma, že ministerka pre Pentu ohrozuje peniaze z plánu obnovy. (...) Za možné nevyplatenie peňazí však podľa Fica môžu všetci, len nie vláda. Namiesto obviňovania všetkých okolo seba mali byť premiér aj ministerka už dávno v Bruseli. Teraz majú hlavne rokovať, aby zachránili peniaze pre naše nemocnice," povedal. Premiérovi a Dolinkovej vyčítal, že neinformovali o viacerých problémov v zdravotníctve, napríklad o akútnom nedostatku sestier či riešení pri novej národnej univerzitnej nemocnice.
Premiér bol v pondelok na kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva. Avizoval po ňom riešenie výstavby novej vojenskej nemocnice v Prešove na stredajšej (17. 4.) vláde. Otvoril okrem iného tiež otázku oddlženia nemocníc a poukázal na potrebu vykonania auditu vo VšZP.


UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o predposledný odsek.


akb mia

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama