Zdieľanie

SOZ ZaSS kritizuje Dolinkovú v súvislosti s Rázsochami či nemocnicou v Prešove Bratislava 6. mája (TASR) - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) kritizuje ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 19.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 109x

Bratislava 6. mája (TASR) - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) kritizuje aktuálne kroky ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) týkajúce sa výstavby univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách či novej vojenskej nemocnice v Prešove. Predseda SOZ ZaSS Anton Szalay upozornil, že ide o nekoncepčné návrhy, ktoré vláda nemá vo svojom programovom vyhlásení ani v pláne obnovy.
Informácia o tom, že namiesto výstavby novej štátnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má "len" rekonštruovať nemocnica v Ružinove, a aj to až v roku 2038, podľa Szalaya nie je dobrou správou pre Slovensko. "Nevieme, s ktorými odborníkmi to konzultovala, ale považujeme to len za akýsi výkrik do tmy," podotkol.
Upozornil, že ak by vláda úplne upustila od zámeru výstavby nemocnice na Rázsochách, štátna kasa na to ešte môže doplatiť. "Tam bolo ešte za socializmu vyvlastnených mnoho pozemkov. Ak tam nebude stáť zdravotnícke zariadenie, je tu hrozba, že bývalých vlastníkov bude treba odškodniť," vysvetlil.
Ďalším nepremysleným krokom je podľa neho aj snaha o presunutie fakultnej nemocnice v Prešove pod správu ministerstva obrany. "Mali sme vojenskú nemocnicu v Bratislave aj v Košiciach. Obe sme zatvorili a teraz chceme vojenskú nemocnicu v Prešove? Navyše, také niečo vláda nemá v programovom vyhlásení ani v pláne obnovy," skonštatoval. V neistote sú podľa neho aj zamestnanci prešovskej fakultnej nemocnice, pretože nevedia, či budú musieť prejsť pod armádu, čo podľa jeho slov mnohí z nich odmietajú.
Projekt výstavby univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva predložiť najbližšie dni na vládu a predstaviť ho aj verejnosti. Predpokladá, že bude na rokovaní vlády už tento, prípadne budúci týždeň. Zmena pri projekte bola podľa jej slov analyzovaná v súčinnosti so zmluvne dohodnutým dodávateľom.


rt luc gra

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama