Bratislava 14. novembra (TASR) - Pokiaľ diabetik upadne do bezvedomia, je vhodné zavolať záchrannú zdravotnú službu a uložiť ho do stabilizovanej polohy. Prvou pomocou je však aj podanie cukru - glukózy alebo sacharózy. Pri príležitosti piatkového Svetového dňa diabetu na to poukázal Slovenský Červený kríž (SČK) na sociálnej sieti.
Zdôraznil, že cukor je treba podať medzi líce a zuby na spodnej strane, nikdy nie do ústnej dutiny. „Podávame glukózu alebo sacharózu (kockový cukor). Takto podaný cukor sa slinami rozpúšťa a vstrebáva cez sliznicu. Nikdy nie fruktózu, ovocný cukor totiž potrebuje približne polhodinu na to, aby sa rozštiepil na glukózu,“ priblížil SČK.
Odborníci ozrejmili, že pacientov ohrozujú dva stavy. Ide o hyperglykémiu, kedy je cukor v krvi príliš vysoký a hypoglykémiu, kedy cukor klesne príliš nízko. „Pokiaľ sa jeho stav doplnením cukrov zlepší, išlo o hypoglykémiu. Ak ide o hyperglykémiu, táto malá dávka cukru už jeho stav nezhorší,“ vysvetlili.
Hypoglykémia sa podľa ich slov prejavuje potením sa, búšením srdca, triaškou či malátnosťou. „Je to nebezpečný stav, pretože v tomto prípade dochádza k rovnakému poškodeniu mozgu ako pri nedostatku kyslíka. Červené krvinky totiž potrebujú cukor, aby dokázali transportovať kyslík,“ podotkol SČK. Pri hyperglykémii môže byť pacient červený v tvári, cítiť smäd, často močí, môže mať rozmazané videnie a acetónový zápach z úst. Tiež môže upadnúť do bezvedomia, ale až v pokročilej fáze hyperglykémie.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti upozornil, že v súčasnosti počet ochorení na cukrovku stúpa. „Diabetes mellius zaraďujeme medzi závažné chronické metabolické ochorenie látkovej premeny, ktorá je charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi. Ide o nevyliečiteľné ochorenie,“ ozrejmil.
Medzi rizikové skupiny, u ktorých je dôležitý skríning, podľa jeho slov patria obézni ľudia, osoby s pozitívnou rodinnou anamnézou, ženy s tehotenskou cukrovkou, osoby staršie ako 45 rokov a pacienti s vysokým krvným tlakom a zvýšenou koncentráciou tuku v krvi. „Veľmi efektívnou je prevencia, ktorou môžeme včas zachytiť prvé príznaky ochorenia a začať liečbu,“ doplnil úrad.
Pripomína, že jedálniček diabetika by mal byť pestrý. „Odporúča sa strava bohatá na vlákninu, celozrnné výrobky z tmavej múky, zeleninu, chudé mäso, ryby, orechy. Veľmi prospešnou zeleninou je pre diabetikov zeler, ktorý obsahuje glykokvín. Obsahuje ho aj cibuľa a má vplyv na zníženie glukózy,“ radí Zuzana Klinčáková z poradne zdravia RÚVZ. Naopak, obmedziť alebo vylúčiť by mali diabetici glukózu, med, biele pečivo, čokoládu. Takisto aj tuky živočíšneho pôvodu, tučné mäso, soľ a alkohol. „Treba byť opatrní aj pri jedlách, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi - múčne jedlá, pečivo, cestoviny a ovocie. Z ovocia, ktoré obsahuje veľa cukru, sú to hrušky, hrozno a banány,“ doplnila odborníčka.
rt ima







Facebook