Zdieľanie

Radíme: Vysoký tlak sa spája s rôznymi komplikáciami, netreba podceniť liečbu Bratislava 22. apríla (TASR) - Neliečený vysoký krvný tlak, teda artériová hypertenzia, sa spája s ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 05.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 116x

Bratislava 22. apríla (TASR) - Neliečený vysoký krvný tlak, teda artériová hypertenzia, sa spája s viacerými zdravotnými rizikami. Viesť môže k srdcovému zlyhávaniu. Poukázala na to prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti Anna Vachulová. Upozornila preto na potrebu správnej liečby a včasnej diagnostiky.
"K najobávanejším komplikáciám neliečenej alebo nedostatočne liečenej artériovej hypertenzie patrí vznik srdcového zlyhávania, keď srdce prestáva pracovať. Najskôr zostáva zachovaná funkcia pumpy, neskôr sa redukuje a srdce nakoniec úplne zlyhá. Druhou veľmi obávanou a frekventovanou situáciou je vznik fibrilácie predsiení, čiže závažná predsieňová arytmia. Neliečený vysoký krvný tlak vedie aj k vzniku množstva arytmií," poznamenala.
Okrem srdca môže neliečená artériová hypertenzia zasiahnuť tiež mozog. Najčastejšie sa spája s demenciou. "Praktickí lekári aj špecialisti majú k dispozícii rôzne testy, aby včas zachytili vývoj demencie a nastavili správnu liečbu, v prvom rade normalizovali hodnoty krvného tlaku a následne poslali pacienta k ďalšiemu špecialistovi," povedala Vachulová. Neliečený vysoký tlak môže podľa nej poškodiť aj obličky, oči alebo dolné končatiny. Súvisí tiež s aterosklerózou.
Lekárka v tejto súvislosti upozornila na potrebu včasnej diagnostiky a správnej liečby ochorenia. "Ak je pacient v bezpečných cieľových hodnotách tlaku krvi, je riziko vzniku komplikácií minimálne. Akonáhle nemá pacient dostatočne kontrolované hodnoty tlaku krvi, tak sa neúmerne zvyšuje riziko všetkých závažných aj menej závažných komplikácií," uzavrela.


akb von

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama