Zdieľanie

RÚVZ: Základ mikulášskeho balíčka by malo tvoriť ovocie Bratislava 5. decembra (TASR) - Základ mikulášskeho balíčka by malo tvoriť ovocie. Sladkosti deťom nemožno ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 27.07.2024 categoryDenné správy commentsČítané 188x

Bratislava 5. decembra (TASR) - Základ mikulášskeho balíčka by malo tvoriť ovocie. Sladkosti deťom nemožno úplne zakazovať, pretože organizmus potrebuje aj rýchle kalórie. Nie všetky musia byť nezdravé. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.
"Je známe, že sladkosti a sladené nápoje sú nevhodné na každodennú konzumáciu. Spôsobujú zvýšenú kazivosť zubov a priberanie, čo vedie k obezite," skonštatovala vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.
Z lokálnych surovín odporúča odborníčka jablká, z exotických mandarínky, pomaranče, kiwi a banány. Za výborný doplnok považuje aj sušené ovocie v rôznych formách. "Sušené ovocie dodá do organizmu prospešné látky ako vápnik, horčík, zinok a železo," zdôvodnila.
V mikulášskom balíčku by sa mali nachádzať čokolády s vysokým obsahom kakaa a gumené cukríky, ktoré sú zdrojom kolagénu. Sladkosti typu cereálnych tyčiniek sú podľa úradu sladké, ale zároveň prospešné pre zdravie.
Keksíky a rôzne druhy napolitánok označil RÚVZ za menej vhodné, keďže obsahujú prázdne kalórie a vyrábajú sa z nekvalitných margarínov. Lepšími pochúťkami pre deti sú rôzne bio keksíky vyrobené z celozrnnej múky, semiačok, orieškov.
Do balíčka sa hodia podľa úradu aj oriešky a orechy, ktoré obsahujú omega tri mastné kyseliny. Pôsobia pozitívne na mozog a cievy. Zároveň upozorňuje, že orechy obsahujú veľa alergénov.


bac ima

Štítky :

lekari reklama