Zdieľanie

NRSR:KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy,chce odvolať Dolinkovú-3 Bratislava 26. apríla (TASR) - Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 07.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 199x

Bratislava 26. apríla (TASR) - Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica. Považuje to za neodborné rozhodnutie s negatívnymi dôsledkami na pacientov. Začalo preto so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).
"O novej nemocnici v Ružinove nevieme vôbec nič. Tento projekt začne úplne od nuly, iba s časťou projektovej dokumentácie z Rázsoch, pričom nemocnica v Ružinove nemá ani dostatok pozemkov na výstavbu novej nemocnice," poznamenal poslanec KDH František Majerský. Tvrdí, že nemocnica na Rázsochách mala základné predpoklady, aby sa v dohľadnej dobe mohla začať stavať, pričom štúdia rezortu zdravotníctva má rátať s dokončením nemocnice v Ružinove až v roku 2038. "Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu," podotklo KDH.
Poslanec hnutia Peter Stachura vidí v "pochovaní" projektu Rázsochy odborný a medicínsky rozmer. Ozrejmil, že malo ísť o komplexnú koncovú nemocnicu, ktorá by s ostatnými súčasťami Univerzitnej nemocnice Bratislava vedela zabezpečiť starostlivosť o všetkých ťažkých pacientov na Slovensku. Tvrdí, že ak sa postaví nová nemocnica v Ružinove, časť zdravotnej starostlivosti univerzitnej nemocnice sa bude musieť presunúť aj do súkromnej nemocnice Bory. "Čím štát stratí dosah na svoju kľúčovú nemocnicu, ktorá má zabezpečiť jedinečné výkony pre všetkých občanov v krajine a zároveň má byť národným centrom pre vedu a vzdelávanie," doplnil.
Rozhodnutie rezortu kritizuje aj opozičné hnutie Slovensko. Opätovne vyzvalo opozíciu k podpore návrhu na odvolanie ministerky. "Dvanásť rokov trvalo predchádzajúcej vládnej garnitúre Smeru-SD, aby sa rozhodli, kde štát postaví koncovú univerzitnú nemocnicu v Bratislave - na Rázsochách. Dnes sme sa dozvedeli, že tomu tak nebude. Sľubujú nám ju za ďalších štrnásť rokov v Ružinove, kde nič nie je pripravené. Veríme, že toto je posledná kvapka v pohári trpezlivosti našich opozičných kolegov, ktorí nám už teraz dodajú podpisy na odvolanie ministerky Dolinkovej," uviedol poslanec za hnutie a exminister zdravotníctva Marek Krajčí.
Poslanec PS Oskar Dvořák namieta, že ministerka rozhodla o novej národnej univerzitnej nemocnici bez širšej odbornej diskusie. "Takéto netransparentné konanie iba znižuje šancu na úspech projektu, ktorý je pre kvalitu zdravotníctva na Slovensku kľúčový. Problematický je už na prvý pohľad aj samotný projekt. Nová detská nemocnica bude na inom mieste ako nová univerzitná nemocnica. Ministerka očividne rezignovala na ambíciu postaviť novú komplexnú nemocnicu so všetkými špecializovanými ústavmi," podotkol. Trvá na tom, že nemocnica tohto významu by mala zjednocovať všetky špecializované ústavy, aby pacient našiel potrebnú starostlivosť pod jednou strechou.


UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o posledný odsek.


luc ima

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama