Zdieľanie

LOZ: Návrh novely Zákonníka práce je diskriminačný Bratislava 11. júna (TASR) - Návrh novely Zákonníka práce z dielne poslanca Petra Stachuru (KDH) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 27.07.2024 categoryDenné správy commentsČítané 184x

Bratislava 11. júna (TASR) - Návrh novely Zákonníka práce z dielne poslanca Petra Stachuru (KDH) je diskriminačný. Je v neprospech zamestnanca aj zamestnávateľa. Pre TASR to skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský v reakcii na úpravu, ktorá má priniesť predĺženie výpovednej lehoty pri lekároch, sestrách a pôrodných asistentkách pracujúcich u zamestnávateľa viac ako päť rokov.
"S návrhom zásadne nesúhlasíme. Návrh je v prvom rade diskriminačný a v neprospech ako zamestnanca-zdravotníka, tak zamestnávateľa, ale i v neprospech Slovenska, pretože by ešte viac zhoršil atraktivitu zdravotníckeho povolania na Slovensku. Ciele, ktoré si tento návrh kladie, ani nedokáže splniť. Výpovediam lekárov, ktorí sa už dvakrát postavili za svojich pacientov, nedokáže zabrániť," skonštatoval.
Otázna je podľa šéfa lekárskych odborárov motivácia predkladateľa. Upozornil na to, že úprave by sa potešili "finančné skupiny bohatnúce na našom zdravotníctve". Verí, že poslanci Národnej rady (NR) SR ho odmietnu.
Stachura v novele, ktorú predložil do parlamentu, navrhuje predĺženie výpovednej lehoty lekárom, sestrám a pôrodným asistentkám, pokiaľ by dali výpoveď z pracovného pomeru. Tá by sa mala v závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru pohybovať od štandardných dvoch mesiacov až do pol roka. Úprava má podľa predkladateľa zamedziť fluktuácii celých oddelení z jednej nemocnice do konkurencie v krátkom časovom horizonte, ktorú zamestnávateľ nie je schopný kompenzovať. Jej cieľom je tiež predchádzanie ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti obyvateľstva v prípade hromadných výpovedí.


akb vre tur

Štítky :

lekari reklama