Zdieľanie

Zelený zákal vás nemusí pripraviť o zrak Glaukóm, ľudovo nazývaný zelený zákal, je ochorenie zrakového nervu, ktoré prichádza bez toho, aby pacient ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 29.03.2024 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Glaukóm, ľudovo nazývaný zelený zákal, je ochorenie zrakového nervu, ktoré prichádza bez toho, aby pacient čokoľvek spozoroval. Právom sa mu preto hovorí „tichý zlodej zraku“. Na celom svete žije s týmto ochorením asi 60 miliónov ľudí a až polovica o svojom ochorení nevie. Predpokladá sa, že do roku 2020 stúpne tento počet až na 80 miliónov.



Nie je glaukóm ako glaukóm


Glaukóm je ochorenie, ktoré vedie k poškodeniu zrakového nervu. Takto poškodený zrakový nerv postupne stráca schopnosť prenosu informácií z oka do mozgu a dochádza k postupnej a nezvratnej strate zraku.



Takmer 90 % všetkých prípadov glaukómu má na svedomí primárny glaukóm s otvoreným uhlom. Spôsobuje ho zvýšenie vnútroočného tlaku, ktorý spomaľuje odtok komorového moku z prednej očnej komory. Býva často bez príznakov, a preto sa zväčša odhalí až v pokročilom štádiu.



Glaukóm so zatvoreným uhlom vzniká zúžením uhla medzi dúhovkou a rohovkou, v dôsledku čoho komorový mok ťažko odteká a náhle sa zvyšuje tlak v oku. Pacient s týmto typom glaukómu môže pociťovať bolesť hlavy, očí, pocit na vracanie, vidieť v noci dúhové kruhy okolo svetiel a môže mať tiež rozmazané videnie.



Ako toto ochorenie odhaliť?


Nič vás nebolí, nemáte dokonca ani pocit, že horšie vidíte a predsa vám môže glaukóm pomaly poškodzovať zrak. Ako je to možné? Toto ochorenie totiž nepostihuje obe oči rovnako, a tak funkciu toho viac postihnutého supluje oko, ktoré je postihnuté menej. Pri náhodnom prekrytí oka, ktoré je na tom lepšie, príde zrazu pacient na to, že s jeho videním nie je niečo v poriadku. Pacient najskôr spozoruje, že má drobné výpadky zorného poľa, neskôr sa pridruží aj porucha periférneho videnia, rozmazané okraje zorného poľa až celkové zhoršenie ostrosti videnia. Často sa objavuje zhoršené videnie v tmavom prostredí, či pri pohľade do blízka. Tieto príznaky sa zväčša objavia až vtedy, keď je zrakový nerv značne poškodený a pacient už prišiel o 40 % zraku.



Ak na sebe pozorujete niektorý z príznakov, bezodkladne vyhľadajte očného lekára:

- videnie dúhových kruhov okolo svetiel

- zmeny či strata zraku

- začervenanie oka

- nevoľnosť alebo vracanie

- bolesť očí a hlavy

- rozmazané videnie

- zúžené (tunelové) videnie



Dôležitú úlohu v prevencii glaukómu zohráva meranie vnútroočného tlaku, ktorý je najvýznamnejším rizikovým faktorom. Pokiaľ je jeho hodnota zvýšená, očný lekár by vám mal urobiť ďalšie odborné vyšetrenia na potvrdenie či vyvrátenie tejto diagnózy.



Kedy sa mať na pozore?

Glaukóm sa môže objaviť u kohokoľvek, od batoliat až po seniorov. Návštevu očného lekára by ste určite nemali zbytočne odkladať, ak sa u vás v rodine táto diagnóza vyskytuje. Riziko je totiž u vás až 10-násobne vyššie, keďže glaukóm je dedičný.



K rizikovým faktorom patrí tiež:

- zvýšený vnútroočný tlak spôsobený poruchou regulácie tvorby komorového moku či upchatím odtokových kanálikov pre komorový mok

- vek nad 40 rokov

- dedičné faktory

- cievne ochorenia, cukrovka a vysoký krvný tlak

- ťažké zápaly či vážny úraz oka

- užívanie kortikosteroidov

- závažná krátkozrakosť

- centrálna hrúbka rohovky

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama