Zdieľanie

Zdravie si nekúpite...Ale môžete si kúpiť včelí peľ! Prečo je včelí peľ považovaný za potravinu 21. storočia? Dozviete sa v dnešnom článku ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 29.03.2024 Prečítané: 20542x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Všetci dobre poznáme slovné spojenie „tekuté zlato“ ktorým zaslúžené pre svoje blahodárne účinky na ľudský organizmus označujeme včelí med. Prívlastkom „liečivý“ a nezameniteľnou chuťou je známy už celé tisícročia. Napriek tomu to ale nie je práve med, ktorý dnes označujeme ako najsilnejší prírodný antioxidant.

Menej známy produkt včiel – včelí peľ sa stáva fenoménom v oblasti zdravého životného štýlu len v posledných rokoch.

Včelí peľ obsahuje 185 živín, 22 aminokyselín, vitamíny skupiny B, A, C, D, E, 27 minerálnych látok a viac ako 100 enzýmov. Vďaka takto unikátnemu zloženiu a skutočnosti, že je to čisto prírodný produkt pôsobí blahodárne na všetky orgány ľudského tela.

Peľ nie je len vynikajúcim prostriedkom pre podporu imunity, ale aj účinným pomocníkom pri chorobe a rehabilitácií a preto ho niektorý právom označujú ako „ potravina 21. storočia “.

Pomôže včelí peľ aj pri Vašom probléme ?

Kedy siahnuť po včeľom peli?
Peľ je označovaný ako najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Antioxidanty spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.

- Pri ochoreniach čriev a ťažkostiach s trávením nám môže peľ pomôcť vďaka svojmu antibiotickému účinku.

- Poruchy spánku a depresie, môže zahnať vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6.

- Pri chudokrvnosti a silnej menštruácií môže byť nápomocný vďaka obsahu vitamínov skupiny B a železa.

- Pri cukrovke je užitočný vďaka tomu, že pomáha regulovať hladinu glukózy.

- V boji s vredmi, akné, ekzémami a herpesmi je peľ dobrým pomocníkom vďaka obsahu vitamínov A, C a obsahu zinku, ktorý pozitívne ovplyvňuje hojenie rán.

- Pri ochoreniach kože a očí je vhodným doplnkom stravy vďaka niekoľkonásobne vyššiemu obsahu Beta-karoténu aký má napr. mrkva.

Špeciálne ženy môže zaujímať informácia, že včelí peľ spomaľuje proces starnutia a vďaka obsahu aminokyseliny nazývanej Cistín pomáha zastaviť vypadávanie vlasov.

Nie je peľ ako „peľ“

Kúpa včelieho peľu nie je finančne náročná záležitosť a 200 g peľu môžete mať už za cca 4€. Napriek tomu ak chcete využiť liečivé vlastnosti tohto „prírodného včelieho zázraku“ je dôležité dbať na kvalitu včelieho peľu a kupovať ho len od overeného, ideálne slovenského včelára (prísne zásady včelárenia na Slovensku).

Na webovej stránke www.Slovensky-Med.sk nájdete včelie produkty od slovenského výrobcu Petra Pišáka s viac ako 70 ročnou rodinnou tradíciou včelárenia.

Pán Pišák sa pravidelne zúčastňuje na školeniach, prednáškach či súťažiach a práve z poslednej Celoštátnej poľnohospodárskej výstavy Agrokomplex 2017 si v súťaži o najlepší peľ, ktorý každoročne organizuje Slovenský zväz včelárov, odniesol diplom za 3 miesto v kategórii peľ - zmiešaný.

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama