Zdieľanie

Významný svetový farmakológ Wilhelm Schmitz čestným doktorom Univerzity Komenského Bratislava, 20. septembra 2012: Univerzita Komenského v Bratislave (UK) dnes rozšírila rady svojich čestných doktorov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 26.04.2024 categoryZaujímavosti

Bratislava, 20. septembra 2012: Univerzita Komenského v Bratislave (UK) dnes rozšírila rady svojich čestných doktorov o ďalšiu významnú osobnosť. Čestný titul doctor honoris causa (dr. h. c.) na dnešnom slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady UK rozšírenej o vedecké rady fakúlt UK získal nemecký profesor Wilhelm Schmitz.



Wilhelm Schmitz, významný svetový farmakológ, sa narodil v roku 1949 v nemeckom Brühli. Vyštudoval medicínu (v Belgicku a Nemecku). Od roku 2008 je dekanom Lekárskej fakulty Vestfálskej Wilhelmovej univerzity v Münsteri. Je držiteľom niekoľkých ocenení a členom viacerých vedeckých rád popredných európskych univerzít. Ako uviedol vo svojom prejave dekan Farmaceutickej fakulty UK prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc.: „Profesor Schmitz dosiahol vo svojej vedeckej práci originálne nálezy predovšetkým v oblasti patofyziológie a farmakológie zlyhania srdca. Práve táto oblasť sa stala priestorom pre viac ako silné väzby na pracoviská Univerzity Komenského.“



Problematika srdcového zlyhávania, ktorou sa Wilhelm Schmitz zaoberá, je nanajvýš aktuálna i v dnešnej dobe – toto ochorenie totiž patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtia v západných krajinách a jeho zvyšujúca sa prevalencia stále viac zaťažuje ich zdravotnícke systémy. Hľadanie cieľových štruktúr pre jeho farmakoterapiu je preto veľkou výzvou základného výskumu. „Profesor Schmitz sa zaslúžil o celý rad objavov, ktoré pomohli objasniť, prečo srdce človeka zlyhá. Význam tejto osobnosti však nespočíva iba v objavoch základného výskumu. Dôležitá je jeho snaha o efektívne využitie prevratných výsledkov v praxi. Vďaka svojmu výnimočnému postaveniu špičkového vedca mohol a môže i v súčasnosti presadzovať, aj ako súčasný dekan Lekárskej fakulty Vestfálskej Wilhelmovej univerzity, aplikáciu najnovších vedeckých poznatkov na univerzitnej klinike v Münsteri,“ vyzdvihol prínos W. Schmitza rektor UK prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD.



Univerzita Komenského v Bratislave udeľuje čestnú hodnosť doctor honoris causa domácim a zahraničným osobnostiam, ktoré významnou mierou prispeli k rozvoju vzdelania, vedy, kultúry, demokracie, všeľudských hodnôt a osobne sa pričinili o pokrok ľudskej civilizácie šírením vzdelanosti a humanizmu. Wilhelm Schmitz, od dnešného dňa doctor honoris causa Univerzity Komenského, sa tak zaradil do zoznamu významných osobností – čestných doktorov UK, medzi ktorých patria napr. vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Atta Annan (1999), 14. dalajláma a nositeľ Nobelovej ceny za mier Tenzin Gyatso (2000) či držiteľ Nobelovej ceny za chémiu Gerhard Ertl (2009).

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama