Zdieľanie

Trápi vás alergia? Ako sa čo najlepšie zbaviť alergénov vo vašej domácnosti? Určite vás neprekvapí, že ovzdušie nie je 100% čisté - hlavne v priemyselných mestách. V ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 25.04.2024 Zobrazené: 302717x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Určite vás neprekvapí, že ovzdušie nie je 100% čisté - hlavne v priemyselných mestách. V protisvetle si môžeme všimnúť poletujúcich častíc, a to je len malá časť toho, čo vo vzduchu naozaj je.


Ak nie ste alergik alebo astmatik, máte veľké šťastie. Prečo? Pretože až 25% populácie vo vyspelých krajinách určité druhy alergií a astmy má - 20% detí sa stretne s atopickým ekzémom, 4% rieši astmu. Na prejave týchto chorôb sa podieľa aj životný štýl - strava, stres, ale aj vzduch, ktorý vdychujeme. Všetci vieme, že najlepšou voľbou je vyhýbať sa prašnému prostrediu, ale ide to?


Vdychujeme peľ, spóry plesní, prach, cigaretový dym, baktérie, vírusy a mnoho ďalšieho. Je toho naozaj veľa. V domácnosti sú to najčastejšie výkaly roztočov.


Čo je to roztoč?
Domáci roztoč je drobný živočích, ktorý sa radí do článkonožcov. Pre ľudské oko skoro nepostrehnuteľný - meria 0,1 až 0,4 mm. Najčastejšie ide o Dermatophagoides pteronyssinus a Dermatophagoides farinae.


Keď si roztoče zväčšíte, zistíte, že sú na pohľad pomerne dosť "desiví". Napriek tomu sú pre populáciu väčšinou neškodní. Ich životný cyklus trvá cca 70 až 120 dní , počas ktorého vyprodukujú 300x väčší objem odpadu, ako je ich váha. A práve tento odpad obsahuje alergény - 1 gram domáceho prachu v sebe môže niesť až 250 000 fekálnych častíc.


Kde roztoče žijú?
Ich hlavnou potravou je ľudská koža, preto sa zdržujú v matracoch, vankúšoch a prikrývkach. Nájdeme ich aj v kobercoch, skriniach a alebo v nábytku. Za 1 noc sa z ľudskej kože odlúči až 3 gramy odumretých kožných šupiniek a vypotí 0,2 až 0,7 l tekutín.


Ako sa roztočov zbaviť?
Roztoče nemajú radi nízke teploty a UV žiarenie , preto odporúčame vetrať a zároveň textílie vystavovať slnečným lúčom.


- Obliečky proti roztočom - husto tkané mikrovlákna zaisťujú absolútnu nepriepustnosť, takže sa jedná o 100% účinný spôsob, ako sa roztočov zbaviť


- Perte pri teplote 60 °C


- Snažte sa obmedziť ťažké závesy, koberce a plyšové hračky. Koberce často vysávajte , noste papuče, hračky perte


- V domácnosti by vlhkosť nemala prekročiť 50%


- Existujú špeciálne vysávače s UV lampou , ktoré sú vhodné na postele, vankúše a prikrývky


Odstránim roztoče vysávaním?
Záleží. Pravidelné vysávanie pomocou rotačnej a vibračnej hubice je vítané, a určite si tým veľmi pomôžete. Bohužiaľ až do hĺbky sa s hubicou nedostanete. A uloženie lôžkovín do nepriedušného vaku a následné vysatie vzduchu, bohužiaľ nič moc neurobí.


Vhodnou voľbou sú UVC antibakteriálne vysávače . Naklepávacia hlava roztoče uvoľní a následne zasiahne UV svetlom. HEPA filter navyše zabráni tomu, aby sa alergény vrátili späť do ovzdušia.


Ak UVC vysávač nemáte, tak aj napriek tomu často vysávajte . Je to absolútne nevyhnutné. Nezabudnite ani na utieranie prachu na policiach, lustroch a skriniach. To, že prach nevidíte, neznamená, že ho akýkoľvek prievan nesfúkne z povrchu na zem. Čím menej lapačov prachu, tým lepšie.


Aký vysávač pre alergika?
Pri výbere sa skôr zamerajte na filtračnú schopnosť daného vysávača, než na to, či je sáčkový či bezvreckový.


Centrálne vysávače
V prípade, že máte dom, odporúčame zaobstarať centrálny vysávač. Počas vysávania sa v miestnosti nevíri vzduch, pretože ide nasávaný vzduch do pivničných alebo technických priestorov do filtrácie a potom von. Navyše sú centrálne vysávače veľmi tiché a ekonomické.


Sáčkové vysávače
Klasický sáčok dokáže roztoče zachytiť celkom bez problému, ale u výtrusu už je to o niečom inom. Preto voľte antialergénne sáčky . Nemožno ich nainštalovať na všetky vysávače, preto si prvýkrát skontrolujte, či to u vášho vysávača ide. Obstarávate nový? Poobzerajte sa po tých, ktoré v sebe majú HEPA filter, ktorý si s alergénmi vie poradiť.

Bezsáčkové vysávače
Kvalitné bezsáčkové vysávače s dobrou konštrukciou a HEPA filtrom sú pre alergikov dobrou voľbou.


Vyprázdňovanie nádoby na filter, rovnako ako čistenie filtrov, prenechajte niekomu, kto alergie nemá.

Vodné vysávače
Najjemnejšie čiastočky prachu (napr. Spóry plesní) sú hydrofóbne . To znamená, že odpudzujú vodu. Preto musíte vyberať vodné vysávače s HEPA filtrom . Bez neho vystavíte alergika veľkej dávke alergénov.


ZDROJ: www.prevysavace.sk

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama