Zdieľanie

Tetanus na Slovensku už dávno nezabíja, vo svete, žiaľ, áno Vďaka vysokej očkovanosti a preočkovanosti populácie je tetanus na Slovensku takmer zabudnutým a úplne ojedinele ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 20.04.2024 categoryZaujímavosti


Vďaka vysokej očkovanosti a preočkovanosti populácie je tetanus na Slovensku takmer zabudnutým a úplne ojedinele sa vyskytujúcim ochorením. Poznáme jeho pôvodcu, a teda vieme sa proti nemu aj účinne chrániť. Od šesťdesiatych rokov minulého storočia sa u nás nevyskytol žiadny prípad úmrtia na tetanus, ochorenie bolo zaznamenané v roku 1990 len v jednom prípade, keď pacient utrpel trieštivú zlomeninu končatiny.


Žiaľ, nie všade je taká priaznivá situácia. Najnovšie údaje Svetovej zdravotníckej organizácie uvádzajú, že tetanus rodičiek a novorodencov každoročne spôsobí smrť 59 000 novorodencov v rozvojových krajinách. Znamená to, že každých takmer 9 minút zomrie jeden novorodenec. Údaje o počte úmrtí môžu byť aj podstatne vyššie. Ohrozené sú najchudobnejšie, najviac znevýhodnené a najmenej vzdelané populácie.

„V súčasnosti najčastejšia forma tetanu novorodenecký tetanus (Tetanus neonatorum) ohrozuje 170 miliónov žien a ich deti v 40 rozvojových krajinách sveta, pričom mnohé sú také odľahlé, že v nich nemajú prístup ani k najzákladnejšej zdravotnej starostlivosti. Novorodenci sa často nakazia v dôsledku nehygienických podmienok pri pôrode, keď sa bežne napríklad na prestrihnutie pupočnej šnúry používa hrdzavé náradie, ničím nezvyčajným nie je ani zalepovanie pupočného pahýľa blatom. Preto sa dieťa prvé dni po pôrode neregistruje a ani nemá meno, keďže sa predpokladá, že môže umrieť,“ vysvetlila pediatrička doc. MUDr. Veronika Lehotská, CSc., podpredsedníčka Slovenského výboru pre Unicef.


Príčinou vzniku ochorenia tetanus nie je samotná baktéria Clostridium tetani žijúca v pôde, ale anaeróbne neurotoxíny (objavené v roku 1889 a nazývané aj tetanospazmín), ktoré produkuje pri anaeróbnom raste baktérie za podmienok bez prístupu vzduchu. Transportovaním sa do centrálneho nervového systému spôsobuje charakteristické ťažké tonické a klonické kŕče kostrového svalstva, ktoré končia ochrnutím svalov až zástavou dychu a následnou smrťou. Neurotoxín je veľmi toxický - 1 gram uvedenej látky predstavuje šesť a pol milióna smrteľných dávok. Inkubačná doba sa pohybuje od 1 dňa po niekoľko mesiacov, ale väčšine prípadov sa ochorenie prejaví v rámci 3 až 21 dní po zavedení spór.
Pomôcť deťom v rozvojových krajinách prežiť a rozvíjať sa od raného detstva až po adolescenciu je jedným z dôležitých cieľov organizácie UNICEF. Ako najväčší poskytovateľ očkovacích vakcín pre rozvojové krajiny vo svete si dala za cieľ eliminovať tetanus jednoduchou nenáročnou vakcináciou. Jej predstavitelia s mnohými poprednými odborníkmi sú presvedčení, že sa cieľ môže podariť splniť, i keď optimálna by bola eradikácia, ktorá však nie je dosiahnuteľná v daných podmienkach.


Detský fond OSN Unicef spolu so značkou Pampers preto vyhlásili tretí ročník charitatívnej kampane, ktorého cieľom je vyzbierať finančné prostriedky na očkovanie tehotných žien a novorodencov v rozvojových krajinách. Za každé zakúpené balenie výrobku Pampers označené logom kampane Pampers – UNICEF do 31. marca 2011, daruje spoločnosť Pampers organizácii UNICEF finančné prostriedky na jednu vakcínu proti tetanu, ktorá pomôže ochrániť jednu ženu v plodnom veku v rozvojovej krajine. Od roku 2007 do apríla 2010 sa takto získali finančné prostriedky na nákup 300 tisíc vakcín proti tetanu.

„Podpora, ktorú nám za posledné dva roky vyjadrili slovenské mamičky, bola fenomenálna a úplne prekročila naše očakávania. Či sa zapojíte prostredníctvom propagačnej akcie s označenými baleniami, alebo prostredníctvom internetovej akcie, náš spoločný a neutíchajúci cieľ na rok 2011 je jednoduchý: podporovať organizáciu UNICEF v jej dlhodobom úsilí o elimináciu tetanu rodičiek a novorodencov poskytovaním život zachraňujúceho očkovania, “ podčiarkol Juraj Králik, zastupujúci značku Pampers.

Ak sa podarí tehotnú ženu zaočkovať dvoma vakcínami dva mesiace pred pôrodom, tak je pred tetanom chránená na tri roky. Jej dieťa, takisto ďalšie dieťa narodené do troch rokov od očkovania, je chránené počas prvých dvoch mesiacov života. Jedna očkovacia látka, ktorá môže zachrániť život, pritom stojí iba päť eurocentov. Na pomoc nás všetkých čaká 170 miliónov detí a žien v rozvojových krajinách.


vt

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama