Zdieľanie

Stanovisko Asociácií farmaceutického priemyslu: Zástupcovia Asociácií farmaceutického priemyslu ADL, Genas a SAFS sú znepokojení postupom Ministerstva zdravotníctva SR, Legislatívnej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 20.04.2024 categoryZaujímavosti

Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL)

Asociácie generických výrobcov (Genas)

Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj (SAFS)



k tlačovej správe MZ SR „Koalícia schválila reformu liekovej politiky“.



Zástupcovia Asociácií farmaceutického priemyslu ADL, Genas a SAFS sú znepokojení postupom Ministerstva zdravotníctva SR, Legislatívnej rady vlády SR a Vlády SR. Ministerstvo zdravotníctva SR obišlo štandardný legislatívny proces pri tvorbe nového zákona. Na včerajšie rokovanie vlády bol zaradený Návrh zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Návrh nového zákona, ktorý bol včera predložený na rokovanie vlády, nebol vôbec pripomienkovaný v rámci pripomienkového konania. Text návrhu zákona predloženého včera na rokovanie vlády SR obsahuje určité časti z návrhu novely zákona č. 577/2004 Z. z., ktorú Asociácie farmaceutického priemyslu ADL, Genas a SAFS pripomienkovali už v marci tohto roku (asociácie spolu zaslali 120 pripomienok, z toho 102 zásadných). Predložený návrh nového zákona sa odvoláva aj na pripomienky Asociácií farmaceutického priemyslu ADL, Genas a SAFS, ktoré boli predložené k návrhu novely zákona č. 577/2004 Z. z.

Podstatná časť návrhu nového zákona predloženého na rokovanie vlády je však odlišná tak po obsahovej ako aj po formálnej stránke v porovnaní s novelou zákona č. 577/2004 Z. z., ku ktorej predkladali Asociácie svoje pripomienky. Tento nový zákon vyňal celú kategorizáciu spod pôsobnosti Správneho poriadku (zákona č. 71/1969 Zb.) a úplne v ňom absentuje verejná kontrola.
Asociácie farmaceutického priemyslu ADL, Genas a SAFS sú znepokojené takýmto postupom najvyšších štátnych orgánov SR pri tvorbe zákonov, ktorý narušuje právnu istotu občanov Slovenska.

Asociácie ADL, Genas a SAFS považujú uvedené konanie najvyšších štátnych orgánov SR za porušovanie transparentne odkomunikovaných a prediskutovaných podmienok (v rámci medzirezortného pripomienkového konania) a obchádzanie platných legislatívnych pravidiel Vlády SR.

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama