Zdieľanie

Stanovisko ADL k TK MZ SR k Novele zakona o rozsahu zdravotnej starostlivosti Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok, ktorá združuje výrobcov, distributérov liekov a lekárne, víta snahy ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 19.04.2024 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok, ktorá združuje výrobcov, distributérov liekov a lekárne, víta snahy Ministerstva zdravotníctva SR  o zmeny a stransparentnenie liekovej politiky na Slovensku.  „S obavami sa však pozeráme na plánované sprísnenie referencovania cien liekov, ktoré môže mať podľa nášho názoru negatívny dopad na slovenských pacientov,“ hovorí prezident  ADL  Igor Novák.  Takýto krok by sa totiž mohol prejaviť v náraste doplatkov pacientov za lieky,  ako aj v nadmernom vývoze liekov zo SR do zahraničia. Obávame sa, že lacnejšie lieky sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou  stanú zaujímavým vývozným artiklom a výhodnejšie si ich nakoniec kúpia pacienti v zahraničí a slovenským pacientom ostanú iba prázdne regály.


                Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok  má záujem aktívne sa podieľať na zavádzaní reformy liekovej politiky, preto využijeme možnosti  pripomienkovania právnej normy  v rámci medzirezortného pripomienkového konania. O konkrétnych výhradách,  ako aj našich návrhov na riešenie situácie budeme verejnosť informovať na tlačovej besede, ktorá prebehne v najbližších dňoch. „Veríme, že rezort zdravotníctva bude otvorený komunikácii o tejto problematike tak, ako to vlani avizoval minister Ivan Uhliarik po prvom predstavení novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti,“ doplnil prezident ADL  Igor Novák.

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama