Zdieľanie

Prepáčte, musím zostať doma s dieťaťom... Väčšina rodičov malých detí bojuje s rovnakým problémom.

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 20.04.2024 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Nastúpili ste po rodičovskej dovolenke do práce a túto vetu používate častejšie, ako by ste chceli? Vitajte v klube! Nie ste v tom sami.

Väčšina rodičov malých detí bojuje s rovnakým problémom. Dieťa konečne nastúpi do škôlky a už o niekoľko dní sa to začne. Najskôr začne mať nádchu. To by sa ešte dalo prežiť, veď „sopľavých“ detí je v škôlke väčšina. Ale keď sa k nádche pridá aj kašeľ a nebodaj zvýšená teplota a horúčka, môžete dať práci opäť na pár dní zbohom.

A zhodná situácia s rovnakým scenárom sa opakuje mesiac čo mesiac. Niekoľko dní škôlka, soplík, kašeľ, teplota, týždeň až dva týždne doma.

Vy ste v panike z každého kašľajúceho človeka, ktorý sa priblíži k vášmu pokladu na menej ako 10 metrov a robíte, čo môžete. Zdravá strava, pravidelný pohyb vonku, obmedzenie sladkostí a cukru... Žiadny výsledok. A ako je to väčšinou ďalej? Lekár vás upokojuje, že nejde o žiadnu poruchu imunity, ale len o prirodzené budovanie imunitného systému dieťaťa. Hovoríte si: „Super, ďakujem, ale kedy sa to už skončí? A ako prežiť, keď je to moje dieťa takmer stále choré?“

V prvom rade si treba uvedomiť, že starostlivosť o detské zdravie sa od toho dospelého výrazne líši. Deti v rôznom veku majú odlišné výživové požiadavky, na ktoré by ste mali myslieť a ktoré by ste mali zohľadňovať. Batoľa má iné požiadavky ako predškolák a predškolák zas potrebuje niečo iné ako školák. Ako teda optimálne podporiť zdravie a správny vývoj dieťaťa? Viete to?

Počas rastu dieťaťa sa menia aj jeho potreby

Základom zdravia a správneho vývoja dieťaťa je okrem vyváženej stravy aj pohyb, ideálne vonku, dostatočné množstvo podnetov rozvíjajúcich jeho mozgové funkcie a samozrejme aj kvalitný odpočinok. Práve strava zohráva v zdraví dieťaťa dôležitú úlohu. Dostatočný prísun živín, vitamínov a stopových prvkov je pre zdravý vývoj dieťaťa kľúčový. Bohužiaľ, množstvo živín, ktoré sú obsiahnuté v priemernej strave dnešných detí, na uspokojenie potrebných denných dávok často nestačí. Vedeli ste, že v súčasnej dobe má podľa odborníkov viac ako 30% batoliat nedostatok vápnika a železa, vitamínu D dokonca viac ako 60%? To všetko napriek tomu, že rodičia by pre svoje deti urobili naozaj všetko.

Počuli ste už o vývojovom trojuholníku?

Aby ste dieťaťu zaistili dostatočné množstvo zdraviu prospešných látok a umožnili mu tak správny vývoj, je vhodné k pestrej strave pridať doplnky stravy určené špeciálne pre deti v konkrétnej vekovej kategórii. V detskom veku je potrebné zamerať sa na tzv. vývojový trojuholník. O čo ide? Patrí sem rast, imunita a správne fungovanie kognitívnych funkcií a mozgu. Schopnosť učiť sa, sústrediť sa, krátkodobá a dlhodobá pamäť. Aké kombinácie látok sú pre jednotlivé vekové kategórie vhodné?

Čo potrebujú deti vo veku 1 až 3 roky?

Medzi prvým a tretím rokom života dieťaťa dochádza k rýchlemu rastu. Počas prvého roka vyrastie dieťa dokonca o 25 cm a strojnásobí svoju hmotnosť. Začína chodiť, spoznáva svet okolo seba. Spočiatku to robí ochutnávaním a do kontaktu s vonkajším svetom sa dostáva na detských ihriskách, krúžkoch pre batoľatá či v materských kluboch. V tomto období je vhodné podporiť správny vývoj a rast detských kostí, čo zaisťuje vápnik a vitamín D3 doplnený o vitamín K2 . Vitamín D3 prispieva k správnej funkcii detského imunitného systému, ktorý sa v tomto období intenzívne buduje. Vývoj imunity pokračuje až do cca 10 rokov veku, a preto je nový rad doplnený aktívnym antioxidantom, vitamínom C. Pre rozvoj vnímania, schopnosť učiť sa a kognitívne funkcie všeobecne, je dôležité aj železo.

Máte doma malého výmyselníka vo veku 3 až 6 rokov?

Deti v predškolskom veku sa stretávajú s väčším detským kolektívom, začínajú navštevovať škôlku. Spolu so zmenou prostredia je najviac zaťažený a preverovaný ich imunitný systém. K jeho optimálnemufungovaniu napomôže vitamín C a D3. Vitamín D3 je zásadný aj pre zdravý rast kostí a tiež silné zuby. S nástupom do škôlky sa objavujú aj nové podnety. Schopnosť učiť sa a pamätať si, rovnako ako ďalšie kognitívne funkcie je možné podporiť prostredníctvom železa. A aby bolo zloženie výživového doplnku naozaj komplexné , je vynikajúce, ak obsahuje napríklad aj trendy betaglukány, ktoré sú v poslednomčase v záujme vedcov.

Vek 6 až 9 rokov

Vo veku 6 rokov väčšina detí nastupuje do školy. Opäť dochádza k zmene prostredia, po novom aj k zmene spôsobu získavania informácií. Kým doteraz sa dieťa učilo skôr krátkodobo a prostredníctvom hier, teraz je nútené dlhodobo sa sústrediť. Práve v tomto veku je potrebné podporiť funkcie mozgu, ktorý dostáva poriadne zabrať. K tomu pomôžu Omega 3 mastné kyseliny (DHA). Je potrebné nepodceňovať ani podporu imunity vitamín D3 a C a betaglukánmi , pretože tu do hry vstupujú aj ďalšie faktory. Napríklad, ak je dieťa citlivejšie, môže byť imunitný systém oslabený aj stresom spojeným so zmenami režimu.

Budujte dieťaťu pevné zdravie krok za krokom

Tým, že dieťaťu poskytnete dostatočné množstvo zdraviu prospešných látok, pozitívne ovplyvníte jeho vývoj. Vybudovaním „zdravej" imunity, kostí a podporou mozgových funkcií v detstveim môžete zabezpečiť vyššiu kvalitu života v dospelom veku. Dosiahnuť tieto ciele je však možné len systematickou dlhodobou podporou zdravia.

Pripravte dieťa do kolektívu a na imunitnú záťaž

Aj keď ste svedomitým rodičom, ktorý sa o zdravie svojho dieťaťa priebežne stará, je potrebné pripraviť sa aj na rizikovejšie obdobia. Medzi tie najzásadnejšie patrí nástup do školského alebo predškolského kolektívu, obdobia častých prechladnutí v škole či v rodine. V tomto prípade je vhodné zaradiť doplnky stravy, ktoré sa sústredia na podporu prirodzenej imunity dieťaťa práve v rizikových obdobiach. Ideálne by bolo, aby produkt obsahoval prírodné látky, ako napríklad extrakty z bazy a šípok, ktoré napomáhajú udržiavať obranyschopnosť v dobrej kondícii. V prípade, ak u vášho dieťaťa už choroba vypukla, môžete sa spoľahnúť na medovku, vitamín C a zinok v produkte špeciálne určenom pre deti, ktorý vaše dieťa podporí počas kritických dní, kedy potrebujete rýchlo konať.

Zaujímajú vás všetky možnosti, ktoré vyvinuli špičkoví pediatri špeciálne pre zdravie detí?

Všetky informácie nájdete na stránke https://www.martankovia.sk/

Marťankovia FUTURA a Marťankovia Proimun a Proimun AKUT - doplnky stravy, ktoré dostanete kúpiť v každej lekárni alebo v eshope.

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama