Zdieľanie

Poslanci chcú zlepšiť prístup občanov k informáciám o liekoch na predpis EP schválil návrh legislatívy, v ktorej požaduje lepší prístup občanov ku vysokokvalitným informáciám o liekoch ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 29.03.2024 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

EP schválil návrh legislatívy, v ktorej požaduje lepší prístup občanov ku vysokokvalitným informáciám o liekoch viazaných na predpis a zároveň zastáva názor, že pacientov treba chrániť pred skrytou reklamou súvisiacou s  predpisovanými liekmi.


 
Europoslanci pri schvaľovaní legislatívneho návrhu vychádzajú z presvedčenia, že pacienti by mali mať právo získať presné a objektívne informácie o liekoch viazaných na predpis a spresňujú preto povinnosti farmaceutických spoločností, možnosti informovania pacientov, ako aj úlohu členských krajín EÚ v tomto procese.


 
Spravodajca Christofer Fjellner (EPP, SE) v rozprave uviedol: "Najdôležitejšou vecou, ktorú sme urobili, je posun zamerania legislatívy od práva farmaceutických spoločností na šírenie informácií, k právu pacientov získavať potrebné informácie. Ide jednoznačne o zlepšenie kvality a množstva informácií určených pacientom".
 


Farmaceutické firmy musia informovať, nie propagovať
 


Hoci na internete dokáže človek nájsť množstvo informácií, pacienti musia mať podľa EP právo dostať všetky informácie o predpisovaných liekoch zo zdroja, ktorý daný produkt pozná najlepšie. Poslanci preto žiadajú, aby farmaceutické firmy povinne sprístupnili verejnosti základné informácie (charakteristiky liečiva, jeho označovanie a informácie o všetkých baleniach), ako aj hodnotiacu správu týkajúcu sa daného lieku.
 


Okrem toho majú mať farmaceutické firmy tiež možnosť poskytnúť širokej verejnosti aj iné informácie (napr. informácie o zmene ceny či balenia daného lieku), hoci na to, aby to mohli urobiť, budú potrebovať povolenie od príslušných úradov (s cieľom zabrániť skrytej reklame).
 


Reklama na lieky viazané na predpis ako taká je už v EÚ zakázaná aj v súčasnosti, no nejednotné predpisy členských štátov v tejto oblasti poukázali na tenkú čiaru medzi poskytovaním informácií a skrytou reklamou na komerčné účely. Na vyjasnenie situácie preto poslanci navrhli, aby sa informácie o liekoch viazaných na predpis nesmeli propagovať nielen prostredníctvom rozhlasového a televízneho vysielania (ako to navrhla Komisia), ale aby sa navyše nezverejňovali ani v tlači. Profesionálni pracovníci z oblasti zdravotníctva majú mať navyše povinnosť uviesť akékoľvek prepojenie na farmaceutické firmy ak budú poskytovať informácie o liekoch na verejných podujatiach alebo v médiách.


Webstránky zriadené členskými krajinami EÚ
 


Poslanci zdôrazňujú, že za dodržiavanie pravidiel na národnej úrovni nesú zodpovednosť členské krajiny a tie musia zabezpečiť, že verejnosť bude mať prístup k "objektívnym a nezaujatým informáciám" o liekoch vydávaných na predpis. Všetky spomínané informácie budú musieť byť dostupné tak v elektronickej, ako aj v tlačenej podobe a vo formáte vyhovujúcom aj hendikepovaným občanom. Elektronický prístup má byť zabezpečený širokej verejnosti prostredníctvom oficiálnych webstránok, vytvorených špeciálne na tento účel členskými krajinami EÚ.
 



Hlasovanie
 


Parlament hlasoval o dvoch legislatívnych správach - o nariadení upravujúcom lieky schvaľované na úrovni EÚ a o smernici zaoberajúcej sa liekmi schvaľovanými na úrovni členských krajín. Obe správy vypracoval pre EP europoslanec Christofer Fjellner (EPP, SE). Nariadenie bolo v prvom čítaní prijaté pomerom hlasov 564:41:45, smernica pomerom hlasov 558:42:53.



Zdroj: EP Press Service

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama