Zdieľanie

Pacientky z Francúzska a USA dostávajú v jeden deň šancu na prežitie vďaka pupočníkovej krvi zo Slovenska Dve jednotky pupočníkovej krvi zo slovenskej verejnej banky putujú do USA a Francúzska, kde budú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 29.03.2024 categoryZaujímavosti


Dve jednotky pupočníkovej krvi zo slovenskej verejnej banky putujú do USA
a Francúzska, kde budú transplantované vážne chorým pacientom. Jednou je
dvanásťročné dieťa trpiace akútnou leukémiou, druhou je žena v strednom veku s preleukemickým syndrómom.



Historicky prvé vydanie dvoch transplantátov v jeden deň. Obaja pacienti podstúpia transplantáciu krvotvornými bunkami od darcu (alogénnu transplantáciu). Je to už jedenásta a dvanásta jednotka slovenskej pupočníkovej krvi vydaná na transplantáciu do zahraničia. Slovenská verejná banka je súčasťou medzinárodnej databázy BMDW združujúcej 44 národných registrov v 26 krajinách s takmer pol miliónom jednotiek pupočníkovej krvi, ktoré sú k dispozícii pacientom na celom svete.



Liečba leukémie transplantáciou pupočníkovej krvi a kostnej drene
Lekári na celom svete už dlhé roky hľadajú liek na leukémiu ako jedno z často sa vyskytujúcich ochorení 20. a 21. storočia. Transplantáciu kostnej drene doplnila v posledných rokoch transplantácia krvotvorných buniek z pupočníkovej krvi. Tá poskytuje viacero výhod. Hlavnou je okamžitá dostupnosť. Odobratá a spracovaná pupočníková krv je vo forme transplantátu k dispozícii prakticky ihneď, oproti tomu proces získanie kostnej drene je časovo náročnejší (je nutné nájsť darcu, znovu otestovať zhodu s údajmi v databáze, následne dreň odobrať, spracovať a až následne sa môže uskutočniť transplantácia). Kým transplantovaná kostná dreň sa musí zhodovať vo všetkých ôsmich HLA indikátoroch, pupočníková krv je prispôsobivejšia a nie je taká náročná na zhodu v parametroch s organizmom prijímateľa.



Slovenská pupočníková krv – zachránené životy doma aj vo svete
Pupočníková krv zo Slovenska bola použitá na liečbu už 17 pacientov. V priebehu dvoch rokov putovalo už dvanásť jednotiek na transplantáciu do iných krajín. Na Slovensku bola využitá šesťkrát – päťkrát to bola krv od súrodenca, jeden pacient využil vlastnú pupočníkovú krv. V slovenskej verejnej banke sa nachádza 1691 jednotiek pupočníkovej krvi, ktoré sú zároveň zaradené do medzinárodnej databázy BMDW a sú k dispozícii pacientom na Slovensku aj v zahraničí. Pupočníková krv zo Slovenska patrí medzi celosvetovo najkvalitnejšie, pretože obsahuje najväčší počet krvotvorných buniek, ktoré sú základným predpokladom úspešnosti transplantácie. Slovensko má jednu z najväčších verejných bánk pupočníkovej krvi v prepočte na obyvateľa .



Široké použitie pupočníkovej krvi

Pupočníková krv dnes lieči viac ako 80 závažných ochorení, pričom ich počet ďalším výskumom neustále rastie. Najčastejšie sa používa pri leukémii a iných poruchách krvotvorby (napr. lymfómy, myelodysplastický syndróm, dedičné poruchy krvných dostičiek), ale tiež pri liečbe dedičných metabolických ochorení, nádorových ochoreniach a vrodených poruchách imunitného systému (napr. SCID). Prostredníctvom autológnych transplantácií (využívajú sa vlastné bunky) sa pupočníková krv využíva experimentálne aj pri diabete mellitus prvého typu, detskej mozgovej obrne, lupuse, skleróze multiplex, či génovej terapii.



Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, Eurocord-Slovakia vznikol v roku 1997
ako občianske združenie, ktorého hlavným poslaním je realizácia, propagácia a koordinácia aktivít vedúcich k využitiu kmeňových buniek z pupočníkovej krvi na liečbu a výskum. Eurocord-Slovakia rozvíja verejnú banku darovanej pupočníkovej krvi, ktorú získava od dobrovoľných darkýň. Je členom medzinárodných výmenných sietí Bone Marrow Donors Worldwide – BMDW, Netcord a WMDA. Taktiež na vlastné náklady pripravuje transplantáty z pupočníkovej krvi určené na indikovanú súrodeneckú transplantáciu. Od roku 2001 Eurocord-Slovakia zabezpečuje odber, spracovanie, zmrazenie a dlhodobé uskladnenie pupočníkovej krvi pre vlastnú potrebu dieťaťa. Eurocord-Slovakia vykonáva svoju činnosť na základe povolení Ministerstva zdravotníctva SR. Viac informácií o spoločnosti sa dozviete na webovej stránke www.eurocord.sk.

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama