Zdieľanie

Otázky a odpovede o pitnom režime, ktoré by ste mali poznať Každá jedna bytosť potrebuje k životu vodu. Aj keď voda nepatrí medzi základné makroživiny, tvorí ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 19.04.2024 Zobrazené: 467536x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Každá jedna bytosť potrebuje k životu vodu. Aj keď voda nepatrí medzi základné makroživiny, tvorí 50 až 70 % ľudského tela v závislosti od veku, pohlavia a zdravotnej kondície. Zúčastňuje sa na všetkých procesoch v tele a jej nedostatok má za následok nemalé problémy. Voda sa z tela vytráca v podobe moču a potu. Preto jediný spôsob, ako zachovať optimálne množstvo vody v tele, je jej dopĺňanie. A na to máme pitný režim. Okolo pitného režimu ale koluje veľa otázok. V našom článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o pitnom režime.


Koľko vody denne máme vypiť?


Základná otázka, ktorá možno vŕta v hlave aj vám. Odporúčaní je viacero, no presný údaj neexistuje. Množstvo tekutín, ktoré by ste mali vypiť, závisí od viacerých faktorov ako fyzická záťaž, vek či počasie. Taktiež ak ste chorí, nároky na tekutiny sú vyššie ako zvyčajne. Všeobecne sa odporúča vypiť 20 až 40 mililitrov vody na 1 kg váhy. To predstavuje okolo 2,5 l tekutín.


Čo sa deje s telom, keď trpí nedostatkom vody?


Odpoveď je jednoduchá – dehydruje sa. Dehydrovaný organizmus nefunguje správne. Dochádza k obmedzeniu niektorých funkcií. Spomenieme napríklad metabolické poruchy a poruchy koncentrácie, zlú náladu a oslabenú imunitu.


Ako zistíte, že pijete málo tekutín?


Nedostatok tekutín ako prvé pocítia obličky. Môže dôjsť k vážnym komplikáciám, zamedzujúcim odplavovaniu škodlivín z tela. Ak chodíte na toaletu 2 – 3 krát za deň, moč je hustejší a tmavší, pijete málo tekutín. Hydratáciu potrebuje aj pokožka. Dlhodobé problémy so suchou pokožkou sa ľudia často snažia riešiť hydratačnými krémami. Za zvädnutou pleťou bez života ale často stojí dehydratácia organizmu. Ďalším príznakom je bolesť hlavy, zintenzívnená pohybom. Ak častejšie chodíte po byte so studeným obkladom, naučte sa vypiť o pár pohárov vody viac.


Keď cítime smäd, je už neskoro?


Ľudia sa odjakživa riadili pocitmi. Keď boli smädní, tak sa napili. Problém súčasnej spoločnosti ale je, že sme priveľmi zaneprázdnení, aby sme počúvali signály tela. Potláčame ich a ani si neuvedomíme, že sme smädní. Preto by sme sa mali naučiť piť pravidelne bez ohľadu na to, či smäd cítime, alebo nie. Ide v podstate o preventívne opatrenie.


Máme piť pred, počas alebo po jedle?


Ani v tomto nemá veľa ľudí jasno. Piť tesne pred jedlom spôsobuje efekt plného žalúdka. Táto stratégia sa používa v rámci chudnutia. Kvôli správnemu tráveniu by sme nemali piť pol hodinu pred a pol hodinu po jedle. Pitie počas jedla sa neodporúča vôbec. Tekutiny riedia tráviace šťavy a celý proces trávenia je spomalený.


Môže príliš veľké množstvo tekutín uškodiť?


Obličky u zdravého človeka zvládnu spracovať aj väčšie množstvo tekutín. Z dlhodobého hľadiska však môže dôjsť k ich poškodeniu. Okrem toho je ohrozené srdce a obehový systém. Každopádne vypiť viac ako 4 litre vody denne nemá význam a tento jav sa často nevyskytuje. V súvislosti s témou ešte spomenieme aquaholizmus, závislosť od tekutín. Áno, aj to existuje.


Ako spraviť pitný režim zdravší?


Do pitného režimu sa nerátajú sladké vody ani džúsy. Pre správnu hydratáciu je potrebné vypiť dostatok čistej vody – či už v podobe minerálnej vody, vody v kohútika, či nesladené čaje. Základ by však mala tvoriť čistá voda. Ako ju spraviť ešte zdravšou? Použitím FLASKY - prenosného generátora vodíkovej vody, ktorý vám stlačením jedného tlačidla vyrobí vodu obohatenú o vodík. Objem FLASKY je 0,3l. Vodíková voda je plná benefitov pre vaše zdravie - pôsobí na naše telo ako účinný antioxidant, podporuje imunitu, regeneruje po športe, pomáha vám zvládať stres a podporuje napríklad i cievny systém.


Viac o FLASKE



ZDROJ: mojaflaska.sk

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama