Zdieľanie

Neurológ MUDr. Karol Točík, PhD.: Liečba pohybových ochorení si vyžaduje čas a trpezlivosť ,,Hlavnou príčinou vzniku ochorení pohybového aparátu a vzniku veľkej skupiny týchto chorení je jednostranné preťaženie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 29.03.2024 Zobrazené: 410371x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

,,Hlavnou príčinou vzniku ochorení pohybového aparátu a vzniku veľkej skupiny týchto chorení je jednostranné preťaženie – statické (práca za počítačom), alebo dynamické (nevhodný šport). Ťažká fyzická práca a chronický stres majú na pohybový aparát rovnako negatívny vplyv. Prejavy týchto ochorení sú závislé od typu, ale vo všeobecnosti majú spoločné znaky: bolesť, slabosť a obmedzenie pohybu. Dlho trvajúca bolesť rozrušuje psychiku človeka a môže vytvoriť v mozgu tzv. dominantu bolesti, cez ktorú sa potom bolesť fixuje. Vzniká bludný kruh bolesti, ktorý sa potom ťažko ruší,“ MUDr. Karol Točík, PhD. , neurológ a medicínsky riaditeľ zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates .

Pokiaľ sa bolesti vyskytnú prvýkrát a nie sú dramaticky silné a obmedzujúce, treba porozmýšľať, čo im predchádzalo. Bola to návšteva telocvične, práca v záhradke, hádka s partnerom alebo sledovanie televízora v nemožnej polohe na mäkkom gauči? Toto je dôležité, lebo provokujúce faktory bolestí by sme mali v budúcnosti odstrániť.
Bolesti sa dajú potlačiť antireumatickými náplasťami, ľahšími liekmi, masťami či gélmi. Pokiaľ bolesti neprechádzajú, ale zosilňujú a pribúdajú nové príznaky, treba čo najskôr navštíviť lekára.

,,Aby bola liečba účinná musí byť komplexná, jej podstatou je odstránenie alebo kompenzácia príčiny vzniku ochorenia,“ MUDr. Karol Točík, PhD.
Predstavuje to zmenu životného štýlu, ktorú musíme naplánovať v spolupráci s pacientom. Ihneď po prvom vyšetrení sa snažíme odstrániť alebo mierniť bolesť, za ktorou je vždy určitá forma zápalu. Podávame lieky, ktoré zápal potláčajú, robíme obstreky, využívame prístrojové technológie, niekedy sedatíva či arteterapiu.

Nasleduje aktívna rehabilitácia a fyzioterapia, ktorá má dva ciele, a to: 1. odstrániť existujúce bloky a svalové spazmy 2. opraviť nesprávne pohybové stereotypy, vybudovať či spevniť svalový korzet a potrebné svalové skupiny. Pokiaľ treba, pacient sa učí používať vhodné ortopedické pomôcky, takisto môžeme odporučiť vhodné potravinové doplnky, diétu, režimové opatrenia či infúzie s vysokodávkovým vitamínom C.

Kontakt: http://hippokrates.sk/


Štítky :

lekari reklama

lekari reklama