Zdieľanie

Minister zdravotníctva má premiérovi predložiť návrhy na stabilizáciu .... Bratislava 28. júla (TASR) - Minister zdravotníctva Michal Palkovič má premiérovi Ľudovítovi Ódorovi predložiť návrhy ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 29.04.2024 Zobrazené: 984325x categoryZaujímavosti

Bratislava 28. júla (TASR) - Minister zdravotníctva Michal Palkovič má premiérovi Ľudovítovi Ódorovi predložiť návrhy na stabilizáciu a systémové riešenia v oblasti pediatrie. Predseda vlády to uviedol po piatkovom stretnutí s predsedom lekárskych odborárov Petrom Visolajským a odborníčkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou. TASR o tom informoval jeho hovorca Peter Majer.
"Predseda vlády si vypočul názory a podnety oboch strán. Aj na základe piatkových stretnutí minister zdravotníctva predloží premiérovi riešenia a návrhy, ktoré budú viesť k stabilizácii a následne k systémovým riešeniam v oblasti ambulantnej a nemocničnej pediatrie," spresnil. Konštruktívny prístup a vecná diskusia podľa neho vedú k pozitívnym výsledkom a pomáhajú pacientom.
Na rokovaní diskutovali aj o návrhoch zmien vo fungovaní ambulantných pohotovostí, akými sú napríklad ich konsolidácia či skrátenie ordinačných hodín. Návrhy sú podľa Prokopovej len čiastočné opatrenia naliehavej situácie. "Je to len jedno z opatrení," podotkla. K stabilizácii by podľa nej prispeli aj úprava rezidentského programu, zníženie administratívnej činnosti pediatrov či prenos kompetencií na iný zdravotný personál v ambulanciách. "To sú opatrenia, ktoré vieme urobiť veľmi rýchlo," doplnila.
Visolajský zopakoval, že so skrátením ordinačných hodín nesúhlasí. Zmena podľa jeho slov nepomôže ani pacientom, ani pediatrom a zaťaží nemocnice. Apeluje na systémové riešenia. "Slovenskí pediatri a obvodní lekári majú obrovské problémy s fungovaním svojich ambulancií, ale potrebujú systémové riešenia," uviedol. Opätovne skritizoval ministerstvo zdravotníctva, že o návrhu dostatočne nekomunikovalo. Upozornil na to, že problémy sú aj v ostatných sférach v zdravotníctve.
Vyše 400 pediatrov podalo výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb. Odôvodnili to okrem iného ich nedostatkom a preťaženosťou. Vyzvali preto na prijatie opatrení, ktoré majú zastabilizovať hroziaci kolaps detských ambulancií. Rezort zdravotníctva navrhol viaceré stabilizačné opatrenia. Chce napríklad skrátiť ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí, čo by sa podľa neho mohlo riešiť aj na mimoriadnej schôdzi parlamentu. S návrhom nesúhlasia lekárski odborári. Zmena podľa nich preťaží nemocnice.


Štítky :

lekari reklama

lekari reklama