Zdieľanie

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 20.05.2024 Zobrazené: 268044x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

C vitamín je látka nevyhnutná pre život.


Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších:


*znižuje riziko rakoviny


*zvyšuje obranyschopnosť


*chráni pred škodlivinami z prostredia a cigaretovým dymom


*zrýchľuje hojenie rán


*predlžuje očakávanú dĺžku života


*znižuje riziko zákalu šošovky


*má priaznivé účinky na zdravie pri mnohých ochoreniach ako antioxidant


*je životne dôležitý pre obranyschopnosť tela


*chráni pred zvýšenou záťažou z operácií, rádioterapie a chemoterapie


*je potrebný pre fenylalanínový a tyrozínový metabolizmus aminokyselín


*je nepriamo zahrnutý v tvorbe hormónu štítnej žľazy – hormón štítnej žľazy je nesmierne dôležitý, reguluje rýchlosť metabolizmu celého tela


*pri dostatočnej hladine vitamínu C sa premieňa cholesterol na žlčové kyseliny, pomáha regulovať krvné tuky.


*pomáha vstrebávať vápnik tým, že zabraňuje vytvoreniu nerozpustných vápnikových zlúčenín v čreve


*zlepšuje vstrebávanie, uskladnenie a využitie železa zo stravy. Udržuje ho v redukovanom stave Fe ++, aktivuje niektoré enzýmy, ktoré obsahujú železo. Zlepšuje vstrebávanie železa až na 400%


*podporuje v činnosti: vitamín E, beta karotén, vitamíny B6, B12, kyselinu listovú, vitamín B5, bioflavonidy.



Veľký význam má doplniť vitamín C pri ochoreniach:


astma, artérioskleróza, auto imúnne ochorenia, rakovina, plesňové ochorenia, krehké praskajúce cievky, Crohnova choroba, prechladnutie, ochorenie ciev srdca, cukrovka, zápaly kože, únava, choroby žlčníka, zápaly ďasien, glaukóm, zápal pečene, vírusové ochorenia, herpes simplex a herpes zoster, vysoký krvný tlak, zápaly, neplodnosť, degenerácia očnej sietnice, menopauza, mnohopočetná skleróza, zápaly kostí a kĺbov, Parkinsonova choroba, vredy žalúdka a dvanástnika, choroby ciev, choroby ďasien, reumatoidná artritída, kožné vredy, zranenia.


Medzi najdôležitejšie účinky patrí spolupráca pri výrobe kolagénu. Kolagén je hlavná bielkovinová látka v ľudskom tele. Kolagén je dôležitý pre štruktúry, ktoré držia naše telo spolu (spojivové tkanivá, chrupavky, šľachy a podobne). Vitamín C je životne dôležitý pri hojení rán a pre pružné cievy. Udržuje kolagén v kosti, aby bol schopný udržať vápnik a fosfor pre silné kosti. Kolagén udržuje chrupavku na kostiach hlavne v kĺboch.


Vitamín C ovplyvňuje rôzne obranné funkcie , zosilnením účinnosti bielych krviniek, zvýšením hladiny interferónu, zvýšená je aj hladina a účinnosť protilátok. Vitamín C podporuje ďalšie biochemické účinky podobné ako interferónu (prirodzená látka v tele proti vírusom a rakovine).


Ako sa prejavuje nedostatok


Bez vitamínu C sa uvoľňujú tmelové látky v cievnej stene a takto vznikajú drobné i väčšie zakrvácania do kože a podkožia, krvácania z ďasien a podobne. Pri nedostatku vitamínu C je človek unavený, malátny, chorý, má pocit ľútosti, je bledý, koža je suchá a vráskovitá. Pod očami má tmavé kruhy. Pery sú charakteristicky modro sfarbené. Bývajú reumatické bolesti vo svaloch, nervoch a kĺboch zvlášť v noci. Chorý má zimnicu a pri najmenšej námahe má búšenie srdca. Nemá chuť k jedlu a rýchlo chudne. Ďasná krvácajú, sú modrasté a opuchnuté, zuby sa uvoľňujú a vypadávajú. Ak sa choroba nezastaví v tomto štádiu pridaním vitamínu C, prejavia sa ďalšie ťažkosti a neskôr ľudia umierajú. Na obrázku je stav chrupu pri skorbute -nedostatok C vitamínu.


profivitsk@gmail.com

ZDROJ: www.profivit.sk

lekari reklama

lekari reklama