Zdieľanie

Lekári upozorňujú: Nízka hladina cukru je pre vaše telo rizikom. Mávate často hlad, trpíte nepokojom, pocitom úzkosti či búšením srdca? Pri hypoglykémii hladina krvného cukru ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 20.04.2024 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Mávate často hlad, trpíte nepokojom, pocitom úzkosti či búšením srdca? Pri hypoglykémii hladina krvného cukru spravidla klesne pod 3,3 mmol/l a vaše zdravie začína byť ohrozené.



Koho život je ohrozený najviac

Hypoglykémie, teda nízkej hladiny cukru v krvi, sa pacienti s cukrovkou, podľa docenta MUDr. Zbynka Schronera, PhD., veľmi obávajú. „Môže sa vyskytovať u diabetikov 1. aj 2. typu. Najčastejšie ide o chorých pacientov, ktorí sú liečení inzulínom, ale aj niektorými skupinami tabletiek na liečbu cukrovky.



Hypoglykémie sa podľa stupňa závažnosti delia na:

• bez subjektívnych príznakov – len nález nízkej hladiny cukru v krvi,
• s prítomnosťou miernych príznakov – pacient hypoglykémiu zvládne sám,
• prítomnosť závažných príznakov – pacient potrebuje pomoc druhej osoby,
• bezvedomie, vznikajúce na základe nízkej hodnoty krvného cukru (tzv. hypoglykemická kóma).



Príznaky sa môžu výrazne líšiť

Prevažne diabetici 1. typu si pri dlhšie trvajúcej cukrovke nemusia uvedomovať príznaky nízkej hladiny krvného cukru. Závažné hypoglykémie sa u nich objavujú aj bez varovných príznakov. „Môžu sa prejaviť tiež stratou koordinácie, agresivitou, zmätenosťou, netypickým správaním i poruchou reči. V najťažších prípadoch dochádza k poruche vedomia, hypoglykemickej kóme a smrti,“ varuje lekár.



Najčastejšie príčiny hypoglykémie u pacientov s cukrovkou a ďalšie zaujímavé informácie nájdete na http://goo.gl/EuOoDZ

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama