Zdieľanie

Herceptin (trastuzumab) nosí úspešne nádej už desať rokov Objavenie receptora HER2 u pacientok s agresívnou formou rakoviny prsníka v roku 1980 bolo podnetom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 23.04.2024 categoryZaujímavosti

Objavenie receptora HER2 u pacientok s agresívnou formou rakoviny prsníka v roku 1980 bolo podnetom na hľadanie protilátky proti nemu. Trvalo 20 rokov, kým výskumná skupina pod vedením Willema Verhoofstada vyvinula liek s účinnou látkou trastuzumab, ktorý zabraňuje nekontrolovateľnému rastu nádorových buniek. Ide o novú generáciu lieku, ktorého podstata spočíva v cielenej biologickej liečbe - účinná látka rozpozná rozdiel medzi zdravou a nádorovou bunkou, a zaútočí len na chorú. Látky bielkovinovej podstaty nachádzajúce sa v membráne bunky, ktoré sa prenášajú krvou, sa prednostne viažu na bunky s nadprodukciou receptora a tak zasahujú cielene nádorové bunky – tzv. monoklonálne protilátky. Tým, že sa Trastuzumab naviaže na tento receptor, znemožní mu vysielať dovnútra bunky signál na množenie a bujnenie a tým spoluprácu s ďalšími receptormi. Obmedzenie krvného zásobenia nádoru spolu s aktivovaným imunitným systémom choré bunky usmrtí, čo zablokuje rast a šírenie nádoru. Táto liečba má minimálne nežiaduce účinky. Na rozdiel od chemoterapie, ktorá v rôznom rozsahu poškodzuje aj zdravé tkanivá, trastuzumab sa zameriava iba na choré bunky, čím sa podstatne znižuje rozsah nežiaducich účinkov. Na celom svete sa ním lieči viac ako 740 000 žien s HER2-pozitívnou rakovinou prsníka.


„HER2 je receptor ľudského rastového faktora 2, ktorý je u zdravého človeka zodpovedný za rast, delenie, dozrievanie a prežívanie buniek. Pri nádorovej bunke je nadprodukovaný na povrchu bunky, alebo môže byť amplifikovaný jeho gén. Nadprodukcia HER2 alebo amplifikácia spôsobuje patologický rast a nadmerné delenie buniek. Pozitivita tohto receptora znamená zvýšenú prítomnosť HER2 receptorov v nádorovej bunke. Je prítomná v 25 až 30 % buniek karcinómu prsníka,“ vysvetlil doc. MUDr. Igor Andrašina, CSc. – prednosta Kliniky rádioterapie a onkológie z Východoslovenského onkologického ústavu, Košice.


Európska únia schválila Herceptin na liečbu včasnej HER2-pozitívnej rakoviny prsníka v roku 2000. Pre pacientky s pozitívnym metastatickým karcinómom prsníka na Slovensku je liek dostupný od roku 2006. Je indikovaný len pre pacientky so zvýšenou prítomnosťou HER2 pozitívneho receptora na povrchu buniek potvrdeného histologickým vyšetrením zo vzorky odobraného tkaniva. Totiž, nie všetky rakovinové bunky obsahujú tento rakovinový gén. HER 2 receptor má každá 4. pacientka, t. j. asi 30 percent žien s rakovinou prsníka je HER 2 pozitívnych. Liečba Herceptinom u žien s HER2-negatívnymi nádormi nie je účinná!


„HER2 pozitivita je dôležitý faktor pri rozhodovaní o výbere liečby. HER2-pozitívne metastatické karcinómy majú agresívnejší priebeh, rýchlejšie vznikajú metastázy a rýchlejšie progredujú. HER2+ pacientky liečené po operácii okrem chemoterapie aj trastuzumabom majú väčšiu pravdepodobnosť vyliečenia ako pacientky liečené len chemoterapiou. K benefitom patrí, že odpoveď na liečbu sa zlepšuje takmer dvojnásobne, čas do progresie ochorenia sa odďaľuje a  celkové prežívanie sa významne predlžuje, pričom sa nezvyšuje toxicita liečby. Z analýzy veľkej klinickej štúdie vyplýva, že pridanie trastuzumabu ku štandardnej chemoterapii potvrdilo približne 40 % zvýšenie prežívania HER 2 pozitívnych pacientok. Takmer u 50 % žien, ktoré užívali trastuzumab s chemoterapiou pred operáciou prsníka, bolo možné úplné chirurgické odstránenie nádoru. Pri HER 2 pozitívnych nádoroch, ktoré majú zároveň pozitívne aj hormonálne receptory, sa dosiahlo zdvojnásobenie odpovede na liečbu a predĺžil sa čas do progresie ochorenia, pokiaľ sa k hormonálnej liečbe pridal trastuzumab. Snahou odborníkov a cieľom liečby včasného prsníka je likvidovať potenciálne mikrometastázy, znížiť počet recidív karcinómu prsníka a zvýšiť počet dlhodobo prežívajúcich pacientok. Žiaľ, napriek pokroku v liečbe, pri tomto ochorení je vysoké riziko jeho návratu a kratšie prežívanie pacientok,“ uviedol prof. MUDr. Ivan Koza, DrSc. – primár a prednosta Internej kliniky z Národného onkologického ústavu, Bratislava.


Liečba trastuzumabom má teda jeden cieľ – zničiť nádorové bunky a tým zastaviť rast a šírenie nádoru. Jeho mechanizmus pôsobenia stručne zhrnul I. Andrašina:
„Po naviazaní trastuzumabu na HER2 receptor na povrchu bunky napáda nádor štyrmi spôsobmi:


Aktivácia imunitného systému - Trastuzumab „označí“ HER2-pozitívnu rakovinovú bunku, aktivuje biele krvinky nazývané „prirodzení zabijaci“ a stimuluje uvoľňovanie látok, ktoré porušujú obal nádorovej bunky a spôsobujú bunkovú smrť.


Prevencia tvorby obzvlášť aktívnej „skrátenej“ formy HER 2 (označuje sa p95), ktorá prispieva k tvorbe nádorov – ak sa na HER2 naviaže trastuzumab, nedokáže sa odštiepiť a vetviť.

Utlmenie rastu buniek a ich bujnenia – trastuzumab ruší signál, ktorý HER2 vysiela dovnútra bunky a.blokuje bujnenie nádoru.

Utlmenie angiogenézy – Trastuzumab blokuje signály HER2 dovnútra bunky a tým bráni tvorbe faktorov, ktoré by stimulovali tvorbu nádorových ciev nevyhnutných na rast tumoru.“

Žiaľ, napriek pokrokom medicíny počet chorých na rakovinu prsníka je stále vysoký a v posledných rokoch stále vzrastá. V roku 2006 diagnostikovali ochorenie 2293 ženám. Oproti roku 1996 je to zvýšenie o takmer 600 prípadov. Pod nelichotivou štatistikou je aj zanedbávaná preventívna prehliadka, ktorú raz ročne absolvuje iba tridsať percent žien. Zvlášť varujúce je, že rakovina prsníka čoraz častejšie zasahuje i veľmi mladé ženy, do 35 rokov! O ochorení a možnostiach jeho liečby sa možno bližšie dočítať aj na webovej stránke združenia HER klub - www.herklub.
vt

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama