Zdieľanie

Domáci tlakomer s funkciou EKG    S diagnózou hypertenzie u nás ročne pribudne takmer 30.000 pacientov. Denne sa zistí približne u ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 19.04.2024 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Domáci tlakomer s funkciou EKG

S diagnózou hypertenzie u nás ročne pribudne takmer 30.000 pacientov. Denne sa zistí približne u 80 ľudí - vyplýva zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií. Pozornosť jej preto venujú aj výrobcovia domácej diagnostiky, ktorá prežíva fázu rýchleho vývoja a zdokonaľovania. Dobrým príkladom je domáci tlakomer, ktorý dokáže vytvoriť záznam EKG.

Inovatívna novinka, digitálny tlakomer Veroval s EKG je plne automatický a komunikuje tak, aby mu porozumel aj laik. Meranie krvného tlaku a tepovej frekvencie prebieha klasickým spôsobom, tak ako sme už pri novodobých tlakomeroch zvyknutí. Namerané hodnoty sám vyhodnotí a výsledok zobrazí na displeji aj jednoduchým systémom semaforu. Históriu výsledkov dokáže viesť nezávisle pre 2 osoby, pre každú z nich uloží do pamäte 64 hodnôt.

Pozoruhodným prínosom tohto tlakomeru je najmä mobilná funkcia EKG. Na jeho meranie využíva dva kontakty na bočných stenách, ktoré sa buď držia koncom jedného prsta každej ruky alebo sa priložia na hrudník do oblasti srdca po dobu 30 sekúnd.

Inteligentný prístroj rozpoznáva fibriláciu predsiení - vysoký rizikový faktor mozgovej mŕtvice. Pomôže odhaliť poruchy srdcového rytmu (arytmie), keď intervaly medzi jednotlivými srdcovými cyklami sú nepravidelné, či už len občas (tzv. extrasystoly, predčasné sťahy) alebo úplne (fibrilácia predsiení, tzv. absolútna arytmia). Tieto poruchy sa môžu, ale nemusia, prejavovať v pacientovych pocitoch, teda môžu byť prítomné aj bez subjektívnych príznakov. Preto je dôležité u pacientov s hypertenziou a vysokým kardiovaskulárnym rizikom pravidelne zaznamenávať EKG krivku.

Aby mohol prístroj slúžiť na pohotové monitorovanie, je aj napriek pridaniu nových funkcií veľmi kompaktný a ľahký. Pacienta tak môže sprevádzať po celý deň, v taške alebo väčšom vrecku. Displej je pritom dostatočne veľký a umožňuje komfortné odčítanie hodnôt. Nakoľko je určený na obsluhu pacientom, výsledky EKG komunikuje formou jednoduchých ikon.

Namerané hodnoty nekončia len na displeji či v pamäti prístroja. Po ich prenesení do počítača pomocou pribaleného USB kábla s nimi možno ďalej pracovať v systéme Veroval medi.connect. Aplikácia z nich vie vytvárať grafické záznamy a prehľady podľa dní, týždňov či mesiacov. Pacient tak môže prehľad údajov zaslať svojmu špecialistovi v elektronickej forme, prípadne ich vytlačiť.

Presnosť tlakomeru Veroval s EKG overila Európska spoločnosť pre hypertenziu. Bližšie informácie sú uvedené na stránke www.veroval.sk výrobcu HARTMANN–RICO. Tlakomery Veroval sú voľne dostupné v lekárňach a predajniach zdravotníckych potrieb.

https://veroval.info/sk-sk/produkty/ekg

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama