Zdieľanie

Ako sa správne starať o zubnú náhradu? Niekoľko návštev u zubného lekára kvôli zubnej náhrade už máte za sebou. Nastáva čas, kedy ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 19.04.2024 Zobrazené: 249156x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Niekoľko návštev u zubného lekára kvôli zubnej náhrade už máte za sebou. Nastáva čas, kedy ju začnete naozaj každý deň nosiť. Aj keď ide o umelý chrup, potrebuje vašu precíznu starostlivosť. Ako odstrániť zvyšky fixačného krému alebo čím ošetriť otlačené ďasná?
Kompletný chrup je základom krásneho úsmevu. Dobre vytvorená zubná náhrada vám úsmev na tvár vráti. Nezabúdajte ale na pravidelnú starostlivosť, ktorú vyžaduje náhrada aj vaše ďasná.
Ako z náhrady odstrániť nečistoty?
Aj na umelom chrupe sa usadzujú počas dňa nečistoty. Tie je nutné na konci dňa odstrániť. Pre čistenie zubných náhrad existujú špeciálne kefky , ktoré majú väčšiu hlavičku a tiež tvrdšie štetiny. Tak odstránite nielen zvyšky jedla, ale aj fixačného krému z náhrady. Na noc je dobré uložiť náhradu do roztoku s čistiacou tabletou. Tak zaistíte sviežosť a likvidáciu drobných zvyšných nečistôt. O diskrétne uloženie náhrady sa postarajú nepriehľadné boxy od značky Curaprox .
Ako očistiť ďasná a ošetriť otlaky?
Fixačné krémy majú niekoľko skvelých vlastností. Tou najdôležitejšou je, že udrží náhradu po celý deň na mieste. Občas ale môže byť problém, že po sňatí zubnej náhrady zostane aj na ďasnách, ktoré sú ale veľmi citlivou časťou úst. Preto buďte pri odstraňovaní zvyškov krému veľmi opatrní. Použite veľmi mäkkú zubnú kefku .
Počas prvých niekoľkých týždňov sa môžete stretnúť s otlakmi ďasien. Tie znižujú komfort nosenia, takže je dobré s nimi začať včas bojovať. Pri akútnych bolestiach odporúčame vyplachovať ústa vodami s chlórhexidínom . Pre upokojenie potom na noc ďasná potrite gélom s bylinnými výťažkami , ktoré pomôžu ďasná stiahnuť a urýchli hojenie. Takéto gély majú v ponuke značky Herbadent alebo Weleda.
Pri nosení zubnej náhrady sa tiež môže znížiť tvorba slín, čo spôsobuje nielen nepríjemný pocit, ale aj zápach. Aj s tým sa dá bojovať. Značka GUM ponúka celý rad produktov Hydral , ktoré pomáhajú zvyšovať množstvo slín v ústach.



Autor: Andrea Ivaničová, www.nazuby.eu

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama