Zdieľanie

Ako mierniť príznaky COVID-19? A čoho sa pri liečbe vyvarovať? Poradíme vám, ako zvládnuť mierny priebeh COVID-19 v domácich podmienkach, čo naň nezaberá a kedy ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 28.03.2024 Zobrazené: 317650x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Poradíme vám, ako zvládnuť mierny priebeh COVID-19 v domácich podmienkach, čo naň nezaberá a kedy je už nutné vyhľadať lekársku starostlivosť. Navyše pridáme odpovede na niekoľko ďalších kľúčových otázok.


Ako zvládnuť mierny priebeh COVID-19 doma?


Pozitívnou správou naďalej zostáva, že prevažná väčšina ľudí, ktorí ochorejú na COVID-19, má pomerne mierny priebeh choroby a nie je potrebné ich hospitalizovať. V takom prípade trvajú intenzívne príznaky choroby zvyčajne 4 – 5 dní.


Keďže na COVID-19 zatiaľ neexistuje žiadny liek, domáca liečba sa rovnako ako pri chrípke a ďalších vírusových ochoreniach zameriava na zmierňovanie symptómov. Jej absolútnym základom je však výdatný odpočinok , dostatočný pitný režim , ktorý sa postará o odvádzanie toxínov z tela, ktoré tu vznikajú v dôsledku boja imunitného systému s nákazou, a tiež podávanie utišujúcich liekov .


Ako mierniť symptómy COVID-19?


Na zníženie teploty, miernenie bolesti a liečbu zápalu môžu užívať lieky na báze kyseliny acetylsalicylovej , ako je napríklad Acylpyrín . Ten je dostupný okrem klasickej tablety aj vo forme rozpustných šumivých tabliet s vitamínom C. Ďalej sa odporúčajú aj prípravky s obsahom ibuprofenu alebo paracetamolu , ktorý tiež znižuje teplotu a tlmí bolesť.


Kedy je potrebné pri ochorení COVID-19 vyhľadať lekársku starostlivosť?


Ak máte podozrenie na COVID-19, nie je nutné navštíviť lekára. Naopak, je vhodné zostať v izolácii od ostatných, aby sa nákaza nešírila ďalej, a svoj stav prípadne konzultovať telefonicky. S vyhľadaním odbornej pomoci však neváhajte, ak sa u vás objaví niektorý z týchto príznakov:


- ťažkosti s dýchaním,


- bolesti a tlak na hrudi,


- zmätenosť,


- modrasté pery a bledá tvár,


- extrémna ospalosť a neschopnosť zostať hore.

Ako dlho musím zostať v izolácii?


Podľa ministerstva zdravotníctva sa dĺžka izolácie určuje takto:


Karanténu nesmiete skončiť skôr ako 10 dní od vykonania odberu alebo skôr ako 10 dní od objavenia sa prvých príznakov.


Čo na COVID-19 nezaberá?


Ak vám po liečbe iného ochorenia zostali doma nejaké antibiotiká , v žiadnom prípade sa nimi nesnažte liečiť COVID-19. Nielenže by nezabrali (pretože sú podľa typu určené na liečbu konkrétnych bakteriálnych ochorení), ale mohli by vám dokonca uškodiť. Dočasne totiž nabúravajú imunitný systém, ktorému sa potom ťažko bojuje s inými infekciami.


Ako sa účinne chrániť pred vírusovými infekciami vrátane COVID-19?


Dodržiavanie hygienických pravidiel, ako je časté a dôkladné umývanie rúk, používanie virucídnych dezinfekcií a nosenie ochranných pomôcok, je v súčasnosti už zaužívaným a zároveň vysoko funkčným základom ochrany pred všetkými infekciami vrátane COVID-19. Je vhodné zaradiť do stravy aj výživové doplnky, ktoré pomôžu posilniť obranyschopnosť organizmu, konkrétne vitamín D, betaglukány, zinok a selén . Zároveň je potrebné dodržiavať zásady zdravého životného štýlu – jesť pestrú a vyváženú stravu, dodržiavať pitný režim, pravidelne sa venovať fyzickej aktivite a každý deň stráviť aspoň 20 minút na čerstvom vzduchu. Posilnený imunitný systém nás síce možno pred nákazou COVID-19 úplne neochráni, určite však výrazne zvýši pravdepodobnosť, že choroba bude mať u nás bezproblémový priebeh.


ZDROJ: mdworks.cz
Foto zdroj: www.123rf.cz/

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama