Zdieľanie

20. marec - Svetový deň ústneho zdravia Vplyv ochorení ústnej dutiny na vznik, priebeh a úspech liečby ochorení iných orgánov tela nie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 19.04.2024 categoryZaujímavosti

Vplyv ochorení ústnej dutiny na vznik, priebeh a úspech liečby ochorení iných orgánov tela nie je novinka. Napriek tomu sa väčšinou ochorenia liečia izolovane a pacienti nepovažujú za dôležité informovať zubného lekára o zmene zdravotného stavu. Najčastejším rizikom je infekcia s ohniskom v chrupe, jeho okolí či v ústnej dutine, ktorá môže spôsobiť prenos baktérií ku vzdialenejším tkanivám.
Zápal vplýva napríklad na kardiovaskulárne ochorenia, aterosklerózu (kardiovaskulárnu a cerebrovaskulárnu), spôsobuje komplikácie pri cukrovke, pri chronickej bronchitíde a chronickej obštrukčnej chorobe pľúc.

Tehotné ženy chodia na stomatologické prehliadky veľmi málo, pričom neliečená parodontitída počas tehotenstva môže byť príčinou rizikovej gravidity s predčasným pôrodom a s nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodenca. Tehotné ženy majú nárok na dve prehliadky u zubného lekára.
Štatistiky poisťovní o sú však viac ako znepokojivé, prehliadky u stomatológa absolvuje iba nepatrná časť žien, ktoré na ne majú nárok.

Z dospelých poistencov absolvovalo napríklad v roku 2014 preventívnu prehliadku 58 %. Ženy podľa záznamov chodia na pravidelné prehliadky častejšie. Preto je nečakané, že počas tehotenstva prevenciu pred ochoreniami chrupu takmer úplne zanedbávajú.

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama