Zdieľanie

NRSR: KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú Bratislava 26. apríla (TASR) - Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 08.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 190x

Bratislava 26. apríla (TASR) - Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica. Považuje to za neodborné rozhodnutie s negatívnymi dôsledkami na pacientov. Začalo preto so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).
"O novej nemocnici v Ružinove nevieme vôbec nič. Tento projekt začne úplne od nuly, iba s časťou projektovej dokumentácie z Rázsoch, pričom nemocnica v Ružinove nemá ani dostatok pozemkov na výstavbu novej nemocnice," poznamenal poslanec KDH František Majerský. Tvrdí, že nemocnica na Rázsochách mala základné predpoklady, aby sa v dohľadnej dobe mohla začať stavať, pričom štúdia rezortu zdravotníctva má rátať s dokončením nemocnice v Ružinove až v roku 2038. "Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu," podotklo KDH.
Poslanec hnutia Peter Stachura vidí v "pochovaní" projektu Rázsochy odborný a medicínsky rozmer. Ozrejmil, že malo ísť o komplexnú koncovú nemocnicu, ktorá by s ostatnými súčasťami Univerzitnej nemocnice Bratislava vedela zabezpečiť starostlivosť o všetkých ťažkých pacientov na Slovensku. Tvrdí, že ak sa postaví nová nemocnica v Ružinove, časť zdravotnej starostlivosti univerzitnej nemocnice sa bude musieť presunúť aj do súkromnej nemocnice Bory. "Čím štát stratí dosah na svoju kľúčovú nemocnicu, ktorá má zabezpečiť jedinečné výkony pre všetkých občanov v krajine a zároveň má byť národným centrom pre vedu a vzdelávanie," doplnil.


UPOZORNENIE: TASR požiadala o reakciu Ministerstvo zdravotníctva SR.


luc ima

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama