Zdieľanie

LOZ vyzýva vládu, aby neschválila medializované zmeny týkajúce sa Rázsoch (2) Bratislava 7. mája (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 19.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 100x

Bratislava 7. mája (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj celú vládu, aby neschválili medializované zmeny týkajúce sa výstavby novej národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský apeluje na to, aby bol projekt postavený na bratislavských Rázsochách, tak ako bolo plánované. Informoval o tom po utorkovom stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) na pôde rezortu.
"Projekt Rázsochy je pripravený, chýba pár základných povolení a o pár mesiacov sa môže začať stavať," podotkol. Skritizoval, že namiesto toho chce ministerka podľa medializovaných informácií zrekonštruovať nemocnicu v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica. Podotkol, že už v súčasnosti sa plánuje dostavba Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. Nerozumie, prečo by mala vzniknúť detská nemocnica inde. Poukázal tiež na to, že v ružinovskej nemocnici štátu chýbajú pozemky, pravidelne ju zaplavuje, nie sú v nej rozbehnuté žiadne stavebné procesy a je tam tiež problém s dopravou pre sanitky.
Avizovanými zmenami podľa neho ministerka robí všetko preto, aby zabránila výstavbe nemocnice na Rázsochách. Tvrdí, že tak koná v prospech investičnej skupiny Penta, pre ktorú by podľa jeho slov bola výstavba novej nemocnice na Rázsochách prekážkou. Zároveň podotkol, že Dolinková za šesť mesiacov svojho pôsobenia neurobila nič v prospech pacientov, ale len v prospech oligarchov. Visolajský vyzval premiéra, aby vrátil do zdravotníctva sociálny rozmer namiesto biznisu a aby záujmy oligarchov nahradil záujmami občanov.
Ministerka zdravotníctva tvrdenia LOZ odmieta. "Sú to dôvody, na základe ktorých ma ide odvolávať aj opozícia, takže ja sa budem brániť pri odvolávaní a budem ich vysvetľovať. Myslím, že mnoho z tých dôvodov sa nezakladá na korektných dátach a informáciách," reagovala. Zároveň dodala, že na spoločnom stretnutí si prešli niektoré body plnenia odpočtu memoranda uzavretého medzi vládou a lekárskymi odborármi. "Vydiskutovali sme si, v čom sme sa pohli a v čom budeme ešte pokračovať," spresnila.


UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o posledný odsek.


rt gra

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama