Zdieľanie

NRSR odmietla novelu, ktorou sa malo zabrániť poplatkom za objednanie... (2) Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli návrh zákona z dielne ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 19.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 98x

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli návrh zákona z dielne poslancov opozičného KDH, ktorým chceli zabrániť prenášaniu nákladov spojených s manažmentom zdravotnej starostlivosti na pacienta. Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti plénum neposunulo do druhého čítania.
Cieľom novely bolo spresniť existujúce ustanovenia zákona, podľa ktorého je súčasťou zdravotného výkonu aj objednanie pacienta na konkrétny dátum a čas. "Tento stav sa v aplikačnej praxi často zneužíva tak, že pacienti sa objednávajú prostredníctvom špecializovaných portálov, ktorým platia poplatky za 'sprostredkovanie služby'," zdôvodnili predkladatelia.
Výsledkom podľa nich je, že pacienti sú zaťažovaní poplatkami za sprostredkovanie termínu na objednanie, čím dochádza k skrytému porušovaniu právnej normy.
Jeden z predkladateľov zákona Peter Stachura namieta, že koalícia sa pri hlasovaní zdržala a za legislatívu nehlasovala ani časť opozície. Od koalície očakáva, že v dohľadnej dobe príde s riešením situácie s poplatkami, aktuálne je podľa neho neudržateľná. Kritizoval aj neschválenie ďalších dvoch zdravotníckych noviel z dielne KDH. Považuje ich za konštruktívne a zmysluplné.


UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o posledný odsek.


bac mj gra

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama