Zdieľanie

Žilina: Radnica nainštalovala v šiestich mestských častiach nové defibrilátory Žilina 8. mája (TASR) - Nové automatické externé defibrilátory (AED) nainštalovala žilinská radnica v Bytčici, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 20.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 200x

Žilina 8. mája (TASR) - Nové automatické externé defibrilátory (AED) nainštalovala žilinská radnica v Bytčici, na futbalovom ihrisku v Trnovom, Vraní a Žilinskej Lehote. Dva kusy sú k dispozícii aj vo vozidlách Mestskej polície na Vlčincoch a Hájiku. Samospráva sa aj týmito krokmi snaží zlepšiť zdravotnú infraštruktúru v meste a jeho okolí. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová.
Lokality pre umiestnenie nových AED mesto zvolilo tak, aby zvýšili šancu na rýchlu reakciu v prípade náhlej zdravotnej udalosti. "Prístroje sú určené na neodkladnú základnú resuscitáciu pri bezvedomí so zástavou srdca či dýchania, keď každá minúta bez zásahu a adekvátnej pomoci znižuje šancu na prežitie aj o desať percent," spomenula Ondrášová.
AED môžu podľa nej obsluhovať laici bez medicínskeho vzdelania i trénovaní záchrancovia. Prístroj je riadený mikroprocesorom a po aktivácii okamžite inštruuje záchrancu hlasovými i obrazovými pokynmi.
Inštaláciu ďalších defibrilátorov označil primátor Peter Fiabáne za skvelú správu pre všetkých Žilinčanov. "V život ohrozujúcej situácii sa môže ocitnúť každý z nás, a preto je dôležité mať k dispozícii prostriedky, ktoré poskytnú rýchlu pomoc. Mnohé prípady z praxe napríklad mestskej polície jednoznačne dokazujú, že prístroje AED sú jedným z nich," skonštatoval Fiabáne.
Radnica chce zdravotnú infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho častí podľa neho zlepšovať aj naďalej.
Okrem šiestich nových lokalít sa prístroje AED nachádzajú aj na mestskom úrade, v hasičskej zbrojnici Trnové, Mojšovej Lúčke a Brodne, Kultúrnom dome Zástranie, na vrátnici Žilinskej univerzity a v žilinskej plavárni. Mestská polícia má na Hollého ulici jeden defibrilátor vo vozidle. Mapu AED prístrojov môže verejnosť nájsť na stránke Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.


Štítky :

lekari reklama

lekari reklama