Zdieľanie

Zdravie: ŽSK upozorňuje na nedostatok ambulantných lekárov - špecialistov Žilina 17. apríla (TASR) - Súčasný stav v sieti poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti v Žilinskom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 30.04.2024 categoryDenné správy commentsČítané 96x

Žilina 17. apríla (TASR) - Súčasný stav v sieti poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) je kritický. Upozornila na to v stredu hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Podotkla, že bez systémového riešenia zo strany štátu hrozí zhoršovanie prístupu pacientov k zdravotnej starostlivosti.
Lacová zdôraznila, že na súčasne prevádzkované špecializované ambulancie je vyvíjaný veľký tlak, ktorý v mnohých prípadoch presahuje únosné pracovné zaťaženie lekárov. "Zároveň neustále rastie priemerný vek lekárov špecialistov," povedala.
Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová uviedla, že riešením problému nedostatku lekárov sa kraj intenzívne a dlhodobo zaoberá. Povedala, že sa snažia motivovať a finančne podporiť mladých lekárov programom na stabilizáciu lekárov v Žilinskom kraji. Dodala, že od roku 2018 do stabilizačných programov investovali 1,2 milióna eur.
Rovnako tak podľa krajskej predsedníčky intenzívne rokujú so všetkými nemocnicami o výchove špecialistov. Tie sú jediným subjektom, ktorý môže vzdelať lekára v špecializovanej činnosti na odborných oddeleniach. "Opakovane upozorňujeme ministerstvo zdravotníctva na potrebu legislatívnych zmien a rovnako zdravotné poisťovne. Ich prioritou by malo byť zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov a majú možnosť nastavenia motivačných programov prostredníctvom platieb za výkony z vybraného zdravotného poistenia," objasnila Jurinová.
Nedostatok špecializovaných ambulancií podľa Lacovej nie je možné vyriešiť bez zásadných legislatívnych zmien zo strany štátu. Tiež bez zmeny financovania zo strany zdravotných poisťovní a rozšírenia kompetencií pre samosprávne kraje pri tvorbe ambulantnej siete. "Podporné programy zo strany ŽSK pomáhajú stabilizovať sieť zdravotnej starostlivosti, ale nedokážu zabezpečiť dostatok absolventov v príslušných špecializovaných lekárskych odboroch," zhodnotila hovorkyňa.


UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.
TASR sa pokúsi získať stanovisko ministerstva zdravotníctva.


msi mia

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama