Zdieľanie

Zdravie: NSK bude poskytovať dotácie na podporu a rozvoj zdravotníctva Nitra 6. mája (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude poskytovať dotácie na rozvoj zdravotnej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 19.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 111x

Nitra 6. mája (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude poskytovať dotácie na rozvoj zdravotnej starostlivosti v regióne. Krajskí poslanci v pondelok schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré udeľovanie nenávratných finančných prostriedkov upravuje.
NSK už niekoľko rokov poskytuje dotácie na ambulancie v oblastiach, v ktorých majú obyvatelia nedostatočný prístup k zdravotnej starostlivosti. "Tieto príspevky sú však určené len pre vybrané typy zdravotníckych zariadení a len pre niektorých lekárov v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých, pre deti a v ambulanciách zubného lekárstva. Nové VZN umožní poskytnutie nenávratného finančného príspevku väčšiemu okruhu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," uviedol Úrad NSK.
Kraj má v roku 2024 na podporu lekárov a zdravotníkov vyčlenených 480.000 eur. "Skutočný dosah na rozpočet však závisí od počtu žiadateľov a od výšky schválenej dotácie, ktorá im bude poskytnutá. Konkrétne cieľové oblasti poskytovania dotácií na príslušný kalendárny rok určí výzva na podávanie žiadostí, ktorá bude zverejnená na oficiálnej internetovej stránke NSK," doplnil úrad.
Podľa lekárky a krajskej poslankyne Moniky Kolejákovej je každá podpora zdravotníkov v regióne veľmi dôležitá. "V rámci samosprávnych krajov ide o prvé takéto VZN, ktoré bude cielené aj na podporu mladých lekárov," skonštatovala. "Som rád, že v NSK ideme novátorskou cestou a vďaka flexibilnému prístupu sa budeme vedieť pri prideľovaní dotácií prispôsobiť požiadavkám z praxe," dodal krajský poslanec Daniel Balko.


van mia

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama