Zdieľanie

OTS: Terapeutické bábiky: Iniciatíva Dr. Max a Koľko Lásky prináša viac ... OTS: Terapeutické bábiky: Iniciatíva Dr. Max a Koľko Lásky prináša viac pohody seniorom Bratislava 9. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 20.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 127x

OTS: Terapeutické bábiky: Iniciatíva Dr. Max a Koľko Lásky prináša viac pohody seniorom

Bratislava 9. mája 2024 – Starší ľudia, zvlášť tí, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou alebo stareckou demenciou, sa stretávajú s každodennými výzvami, ktoré sú spojené s pocitom osamotenia, úzkosti či zníženej schopnosti komunikovať. S cieľom priniesť seniorom úľavu a podporiť ich mentálnu pohodu, sa lekárne Dr. Max a občianske združenie Koľko Lásky spojili v projekte nazvanom Terapeutické bábiky pre láskyplné spomienky.
Terapeutické bábiky sú realisticky vyzerajúce tzv. reborn bábiky, ktoré sú vhodným doplnkom a prospešnou pomôckou pre sociálnych pracovníkov či opatrovateľov v starostlivosti o seniorov. Využitie terapeutických bábik, prostredníctvom verbálnej či neverbálnej komunikácie, môže byt? obzvlášť užitočne? pre starších ľudí, ktorí sú uzavretí, nepokojní, utrápení alebo úzkostliví. Vďaka ich využitiu sa zlepšuje u seniorov pocit pohody a zvyšuje schopnosť komunikovať s okolím.
„Seniori si zaslúžia našu mimoriadnu úctu a pozornosť, a rovnako by sme mali pristupovať aj k organizáciám, ktoré sa o nich starajú," povedal k projektu Marián Jánoš, výkonný riaditeľ spoločnosti Dr. Max Slovensko. „Som nadšený, že môžeme prispieť k starostlivosti o starších ľudí aj za bránami našich lekární a prostredníctvom programu Terapeutické bábiky podporiť tiež prácu profesionálnych organizácií v ich práci so seniormi."

Efektívna bábikoterapia
Lekárne Dr. Max reagovali na výzvu a dlhodobý projekt občianskeho združenia Koľko Lásky a rozhodli sa v rámci partnerskej spolupráce distribuovať spolu 20 terapeutických bábik. Tie boli v kooperácii s regionálnymi koordinátormi neziskovej organizácie rozdelené a doručené podľa aktuálnych potrieb. Vďaka podpore lekární Dr. Max sa dnes teší 20 zariadení pre seniorov a centier sociálnych služieb naprieč Slovenskom z novej pomôcky využívanej v každodennej práci so staršími ľuďmi.
„Sme veľmi vďačné za takýto typ partnerskej spolupráce, lebo nám pomáha v naplnení nášho poslania - umožniť seniorom zažiť krajšiu Jeseň života, ale zároveň je v súlade aj s poslaním a hodnotami spoločenskej zodpovednosti Dr. Max. Veríme, že spoločne budeme môcť prinášať aj ďalšie aktivity na skvalitnenie života seniorom.“ vysvetlila Silvia Slobodová, štatutárka neziskovej organizácie Koľko Lásky o.z.
Bábikoterapia, ako sa tento spôsob alternatívnej liečby nazýva, ukázala svoju efektívnosť v zlepšovaní duševného zdravia a schopnosti komunikovať u ľudí trpiacich demenciou či úzkosťou. Držanie bábiky, ktorá svojou takmer 2 kg váhou a 50 cm dĺžkou navodzuje pocit ozajstného dieťaťa, môže byť pre seniorov veľmi upokojujúce a môže otvoriť nové možnosti pre interakciu a kontakt s okolím.
„Ďakujeme za krásny darček v podobe terapeutickej bábiky. Darovali ste nám spomienky, ktoré našich klientov vracajú do detstva, do ich mladosti. A to je asi to najkrajšie, čo my, ako zariadenie, vieme v starobe dopriať našim seniorom,“ dopĺňa význam a poďakovanie Miroslava Bernátová, riaditeľka Zariadenia sociálnych služieb Domov Márie v Banskej Štiavnici.


UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama