Zdieľanie

MZ: Zavedeniu chemickej interrupcie bude predchádzať diskusia Bratislava 2. mája (TASR) - Zavedeniu medikamentóznej formy interrupcie bude predchádzať diskusia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 17.05.2024 categoryDenné správy commentsČítané 204x

Bratislava 2. mája (TASR) - Zavedeniu medikamentóznej formy interrupcie bude predchádzať diskusia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce tému prebrať s odborníkmi aj koaličnými partnermi. Uviedlo to v stanovisku pre TASR.
"Vyhláška bola pripravená ešte v októbri 2023. Zohľadňuje potrebné zmeny, aby bolo možné používať medikamentóznu formu umelého prerušenia tehotenstva. Samotnému zavedeniu bude predchádzať predovšetkým stretnutie s odborníkmi a diskusia ku konkrétnym bodom danej vyhlášky. Následne bude prediskutovaná na koaličnej rade tak, aby sa táto téma nestala nástrojom zbytočného politikárčenia," priblížili pre TASR z komunikačného oddelenia ministerstva.
Na návrh vyhlášky tento týždeň upozornila poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS). "Konečne sa môže blížiť doba, keď bude na Slovensku odbornosť vyhrávať nad náboženstvom a Slovensko nebude ako jedna z posledných krajín posielať svoje ženy doslova do anestézie a pod nôž, aj keď tu máme modernejšiu formu interrupcie," povedala. Zámer zavedenia interrupčnej tabletky považuje za dôvod, prečo chcú hnutie Slovensko a KDH iniciovať odvolávanie ministerky v parlamente.
Poslanec Marek Krajčí z hnutia Slovensko to odmieta. Tvrdí, že návrh vyhlášky nemá nič spoločné s odvolávaním ministerky. Zároveň poznamenal, že túto problematiku nie je možné riešiť iba vyhláškou. "Oceňujem, že ministerka začala odbornú diskusiu k potratovej tabletke. Na základe našej ústavy, ktorá garantuje ochranu života už pred narodením, je možné niekoho pozbaviť života iba v súvislosti s konaním, ktoré podľa zákona nie je trestné. Práve preto ministerka nemôže iba vyhláškou umožniť ženám ukončiť medikamentózne svoje tehotenstvo," uzavrel.


akb ryb

Štítky :

lekari reklama

lekari reklama